Δύο συλλήψεις για εξαπάτηση ηλικιωμένων έκαναν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας τις τελευταίες ώρες.

Ένας 30χρονος που θεωρείται αρχηγικό μέλος σπείρας που εξαπατούσε ηλικιωμένους συνελήφθη στις Αχαρνές, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ραφήνας – Πικερμίου.

Ειδικότερα, το Τμήμα Ασφαλείας Ραφήνας – Πικερμίου, στο πλαίσιο διενέργειας έρευνας για τον εντοπισμό και την σύλληψη μελών σπείρας, που εξαπατούσαν ηλικιωμένους τόσο στην περιοχή της Ραφήνας όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, εντόπισαν τον 30χρονο σε χώρο στάθμευσης καταστήματος στις Αχαρνές, ο οποίος κατά το γενόμενο αστυνομικό έλεγχο αντιστάθηκε, προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη. Ο 30χρονος νωρίτερα είχε επιχειρήσει να εξαπατήσει ηλικιωμένο στην περιοχή του Αμαρουσίου.

Σε βάρος του, σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής ομάδας, της κακουργηματικής απάτης και της βίας κατά υπάλληλων.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. όπως προέκυψε από έρευνα, ο συγκεκριμένος αποτελούσε αρχηγικό μέλος της σπείρας που είχε συσταθεί το τελευταίο εξάμηνο, με σκοπό τη συνεχή διάπραξη απατών σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων και τον προσπορισμό παράνομου εισοδήματος.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους ( modus operandi ), τα μέλη της ενεργούσαν βάσει σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο ο 30χρονος είχε εμφανή ρόλο, ενώ οι υπόλοιποι λειτουργούσαν κατά βάση βοηθητικά ως τσιλιαδόροι.

Τα θύματα που επέλεγαν ήταν κυρίως γυναίκες, τις οποίες προσέγγιζαν είτε έξωθεν της κατοικίας τους είτε στο δρόμο, αφού προηγουμένως είχαν συλλέξει πληροφορίες για αυτές ή τα συγγενικά τους πρόσωπα.

Ακολούθως, παριστάνοντας τους λογιστές ή τους διεκπεραιωτές οικονομικών εκκρεμοτήτων, απεσταλμένοι οικείων τους προσώπων, έπειθαν τα θύματα ότι δικαιούνται επιστροφής μεγάλων χρηματικών ποσών από την Εφορία, με την προϋπόθεση να τους καταβάλουν άμεσα χρηματικό ποσό για την πληρωμή υποτιθέμενων παραβόλων.

Στις περιπτώσεις που εντόπιζαν τον ηλικιωμένο στον δρόμο, τον μετέφεραν με αυτοκίνητο, στην οικία του, προκειμένου να τους παραδώσει τα απαιτούμενα χρήματα ή κοσμήματα.

Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας που ακολουθούσαν ήταν το γεγονός ότι στα θύματα εμφανιζόταν πάντα ο 30χρονος, ο οποίος μεριμνούσε για το άψογο της εμφάνισής του, διέθετε ευφράδεια λόγου και μιλούσε ακατάπαυστα, προκειμένου το υποψήφιο θύμα να μην μπορεί να επεξεργασθεί τις πληροφορίες και να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του.

Μέχρι στιγμής εξιχνιάσθηκαν 26 περιπτώσεις απάτης στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι ανωτέρω από τη παράνομη δράση τους, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 141.590 ευρώ.

Ο συλληφθείς, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Σύλληψη 42χρονης στη Νέα Σμύρνη

Ακόμη συνελήφθη στη Νέα Σμύρνη, από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής, 42χρονη για ληστείες και κλοπές με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη μαζί με τουλάχιστον έναν 40χρονο αλλοδαπό συνεργό της, που βρίσκεται ήδη έγκλειστος σε φυλακή, εντόπιζαν ηλικιωμένα άτομα και συστηνόμενοι ως μισθωτές διαμερισμάτων, ζητούσαν πληροφορίες.

Ακολούθως, η 42χρονη προφασιζόμενη αδιαθεσία λόγω εγκυμοσύνης, εισέρχονταν στα διαμερίσματα των ηλικιωμένων απασχολώντας τους, την ώρα που ο συνεργός της ερευνούσε τους χώρους και αφαιρούσε χρηματικά ποσά, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και διάφορα αντικείμενα τα οποία διέθεταν εν συνεχεία προς πώληση.

Από την έρευνα στην οικία της, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος χρυσαφικών.

Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιασθεί 6 κλοπές και μία ληστεία σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Περαιτέρω, εξακριβώθηκε ότι οι ανωτέρω έχουν συλληφθεί στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον Ανακριτή.