Ο ουρανός στην επαρχία Τζάμπι της Ινδονησίας «βάφτηκε» κόκκινος. Κάτοικος της περιοχής κατέγραψε με το κινητό της τον κατακόκκινο ουρανό και δημοσίευσε το βίντεο τις φωτογραφίες στο Facebook, που έχουν γίνει viral.

Ένας άλλος κάτοικος ανήρτησε στο Twitter ένα βίντεο που δείχνει τον ουρανό κόκκινο.

«Αυτό δεν είναι ο Άρης. Εμείς οι άνθρωποι χρειαζόμαστε καθαρό αέρα, όχι καπνό», σχολίασε στη λεζάντα. Πολλοί αμφισβήτησαν την αυθεντικότητα αυτών των εικόνων, ωστόσο ειδικοί εξήγησαν το φαινόμενο. Ο κόκκινος ουρανός οφείλεται στις δασικές πυρκαγιές που κατακαίνε μεγάλα τμήματα της χώρας, με τους καπνούς να έχουν δημιουργήσει μια ομιχλώδη, ιδιαίτερα αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Ο μετεωρολογικός οργανισμός της Ινδονησίας ανέφερε ότι οι δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν πολλά σημεία στα οποία καταγράφηκε “πυκνή κατανομή καπνού” στην περιοχή γύρω από το Τζάμπι.

Μάλιστα κάτοικοι της επαρχίας παραπονέθηκαν για πόνους στα μάτια και στο λαιμό εξαιτίας της πυκνής ομίχλης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο ασυνήθιστος ουρανός οφείλεται σε ένα φαινόμενο γνωστό ως σκέδαση, το οποίο έχει να κάνει με ορισμένους τύπους σωματιδίων, που υπάρχουν κατά τη διάρκεια μιας ομίχλης.

Πηγή: onetv.gr