Η συνομιλία του Ντόναλντ Τραμπ με τον ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δόθηκε στη δημοσιότητα από την επίσημη σελίδα του Λευκού Οίκου.

Πρόκειται για πέντε σελίδες που ανέβηκαν σε μορφή pdf μετά τις κατηγορίες των Δημοκρατικών. Σύμφωνα με αυτές, ο Τραμπ ζήτησε από τον ουκρανό πρόεδρο να διεξάγει έρευνα εις βάρος του πολιτικού του αντιπάλου, Τζο Μπάιντεν, με σκοπό να τον ζημιώσει στις εκλογές του 2020.

Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών στις 25 Ιουλίου. Τότε που ο Τραμπ διέταξε την αναστολή της καταβολής στρατιωτικής βοήθειας -ύψους 391 εκατομμυρίων δολαρίων- στην Ουκρανία, όπως προκύπτει από την απομαγνητοφώνηση.

​Ο Τραμπ είχε παραδεχθεί ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι ανέφερε το όνομα του βασικού πολιτικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν, τον οποίο μαζί με τον γιο του, επιχειρεί να εμπλέξει σε υπόθεση διαφθοράς στην Ουκρανία.

Aνώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διευκρινίζει ότι τα πρακτικά της τηλεφωνικής συνομιλίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα δεν είναι πλήρη και πως έχουν προκύψει από λογισμικό φωνητικής αναγνώρισης.

Οι διάλογοι – φωτιά

Στο αντίγραφο ο Τραμπ ζητά από τον Ζελένσκι αν μπορεί να «μας κάνεις μία χάρη» και επέτρεψε στους ουκρανούς αξιωματούχους να συνεργαστούν με τον γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ για να ερευνήσουν την Crowdstrike, την εταιρεία που προσλήφθηκε για να ερευνήσει το χακάρισμα στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2016, στον σέρβερ της οποίας ο Τραμπ είπε ότι είχαν πρόσβαση οι Ουκρανοί.

Στο χαρακτηριστικό απόσπασμα για τον γιο του Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ λέει στον ουρκανό ομόλογό του ότι θα ζητήσει από τον δικηγόρο του Ρούντι Τζουλιάνι, που υπήρξε και δήμαρχος της Νέας Υόρκης, να τον πάρει τηλέφωνο μαζί με τον Γενικό Εισαγγελέα.

«Γίνεται πολύ κουβέντα για τον γιο του Μπάιντεν, ότι ο Μπάιντεν σταμάτησε τη δίωξη και πολύ άνθρωποι θέλουν να μάθουν γι΄αυτό. Ό,τι μπορείς να κάνεις με τον Γενικό Εισαγγελέα θα ήταν τέλειο. Ο Μπάιντεν γύριζε και καυχιόταν ότι σταμάτησε τη δίωξη γι’ αυτό αν μπορείς να το ψάξεις… Μου φαίνεται απαίσιο».

Ο Ζελένσκι απαντά ότι γνωρίζει την περίπτωση και ότι από τη στιγμή που έχει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή ο επόμενος γενικός εισαγγελέας θα είναι 100% δικός του υποψήφιος και ότι θα αναλάβει τον Σεπτέμβριο.

«Αυτός ή αυτή θα διερευνήσουν την κατάσταση, ειδικά στην εταιρεία που ανέφερες. Το ζήτημα της έρευνας της υπόθεσης είναι για την ακρίβεια το ζήτημα να διασφαλίσουμε την επανάκτηση της ειλικρίνειας έτσι θα το φροντίσουμε και θα εργαστούμε για τη διερεύνηση».

Η αντεπίθεση του Τραμπ

Η απόφαση των Δημοκρατικών να ξεκινήσουν τη διαδικασία για την παραπομπή του Τραμπ προκάλεσε πολιτικό σεισμό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπήκε στο κλειστό κλαμπ εκείνων που κινδύνευσαν με καθαίρεση. Ο ένας (Νίξον) παραιτήθηκε. Οι άλλοι δυο (Τζόνσον και Κλίντον) αθωώθηκαν.

Αν και όλα δείχνουν ότι το ίδιο θα συμβεί και με τον Ντόναλντ Τραμπ, αφού για να καθαιρεθεί χρειάζονται οι ψήφοι από τα 2/3 των μελών της Γερουσίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ετοιμάζει την αντεπίθεσή του.

Ο «πλανητάρχης» παραπονιέται πως οι αντίπαλοί του του συμπεριφέρονται όπως κανείς δεν έχει φερθεί ποτέ άλλοτε σε έναν πρόεδρο. Και αυτό, λέει, δεν θα έπρεπε να συμβαίνει σε κανέναν.

«Δεν υπήρξε άλλος πρόεδρος στην Ιστορία της χώρας μας που θα του φέρθηκαν τόσο άσχημα όσο σε εμένα. Οι Δημοκρατικοί έχουν «παγώσει» από το μίσος και το φόβο. Δεν κάνουν τίποτα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό ποτέ ξανά σε κανέναν άλλο πρόεδρο» έγραψε ο Τραμπ και «έκλεισε» το tweet του με την… αγαπημένη του φράση: «κυνήγι μαγισσών».

Η «βόμβα» της Πελόζι

Πολλές υποθέσεις, από τη στιγμή που ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ, έχουν «στριμώξει» τον Ντόναλντ Τραμπ.

Από τη δολοφονική/ρατσιστική επίθεση στο Σάρλοτσβιλ, μέχρι το σκάνδαλο για την εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές όταν και εξελέγη. Ωστόσο το τελευταίο «επεισόδιο» φαίνεται να είναι πιο σοβαρό.

Η συγκεκριμένη υπόθεση ανάγκασε τους Δημοκρατικούς να ανακοινώσουν δια της Νάνσι Πελόζι πως ξεκινούν τη διαδικασία για την καθαίρεσή του.