Συνάντηση περίπου 45 λεπτών της ώρας είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πώς πήγε η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 9:45 τοπική ώρα (16:45 ώρα Ελλάδος) και ολοκληρώθηκε περίπου στις 17:30. Ο «καθαρός» χρόνος της συνάντησης ήταν λιγότερος, καθώς μεσολαβούσαν και οι διερμηνείς.

Η χειραψία

«Χαίρομαι που σας συναντώ με τη νέα μου ιδιότητα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανταλλάσσοντας χειραψία με Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς οι δύο άνδρες έχουν συναντηθεί στο παρελθόν, όταν ο κ. Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, η Πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου (διπλωματική σύμβουλος) και ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ενώ τον κ. Ερντογάν συνοδεύουν οι Μ. Τσαβούσογλου και Χ. Ακάρ.

Προσφυγικό και Κυπριακή ΑΟΖ

Το τετ α τετ έρχεται σε μια συγκυρία αυξημένης προκλητικότητας από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, και ενώ έχουν αυξηθεί οι μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου.

Πρόκειται για θέματα που έχουν τεθεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζητείται από την Τουρκία η εφαρμογή της συμφωνίας.

Η ελληνική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του διαλόγου, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι, εάν η Τουρκία επιθυμεί επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων, θα πρέπει να το δείξει εμπράκτως

.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάμβανε  την πρότασή του για «επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών χωρίς απειλές και τσαμπουκάδες».

Η ομιλία Ερντογάν στη συνέλευση του ΟΗΕ

Ωστόσο, δεν πέρασε απαρατήρητο από την ελληνική πλευρά ότι ο τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει νέες απειλές.

«Στη Μεσόγειο, θα προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκύπριων. Είμαστε ανοιχτοί σε win-win προτάσεις» τόνισε ο τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση,  προσθέτοντας πως δεν βλέπει λύση για το κυπριακό, γεγονός για το οποίο επέρριψε ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Παρά τις μακρές διαπραγματεύσεις, το κυπριακό δεν θα επιλυθεί εξαιτίας της ασυμβίβαστης και άδικης στάσης που κρατούν οι Ελληνοκύπριοι» είπε χαρακτηριστικά.

Για την κατάσταση στη Μεσόγειο, είπε: «Στη Μεσόγειο, θα προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκύπριων. Είμαστε ανοιχτοί σε win-win προτάσεις».

Μητσοτάκης – Ερντογάν… πριν από δύο χρόνια

Υπενθυμίζεται πως στις 7 Δεκεμβρίου 2017, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν συναντηθεί στην τουρκική πρεσβεία επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου. Μία συνάντηση που κράτησε περίπου 35 λεπτά.

Από την Πειραιώς είχαν δώσει ιδιαίτερο βάρος στις συνομιλίες που θα είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον τούρκο πρόεδρο. Η θεματολογία περιστράφηκε στο Κυπριακό, το προσφυγικό και φυσικά στις διμερείς σχέσεις.

Δείτε επίσης :

Ερντογάν στον ΟΗΕ: Δεν θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό