Τη θέση του πως η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων στη Μεσόγειο επανέλαβε από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Στη Μεσόγειο, θα προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκύπριων. Είμαστε ανοιχτοί σε win-win προτάσεις» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος προσθέτοντας πως δεν βλέπει λύση για το κυπριακό, γεγονός για το οποίο επέρριψε ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Παρά τις μακρές διαπραγματεύσεις, το κυπριακό δεν θα επιλυθεί εξαιτίας της ασυμβίβαστης και άδικης στάσης που κρατούν οι Ελληνοκύπριοι» είπε χαρακτηριστικά.ήταν το σχόλιό του.

Για την κατάσταση στη Μεσόγειο, είπε: «Στη Μεσόγειο, θα προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκύπριων. Είμαστε ανοιχτοί σε win-win προτάσεις».

«Τουρκία, η πιο γενναιόδωρη χώρα στον κόσμο»

«Η Τουρκία είναι η πιο γενναιόδωρη χώρα στον κόσμο, σε ότι αφορά την ανθρωπιστική δράση, καθώς φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό ξεριζωμένων σε παγκόσμια κλίμακα», είπε ο Ερντογάν αναφερόμενος στο προσφυγικό.

«Φιλοξενούμε 5 εκατομμύρια πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν φύγει από τις χώρες τους λόγω των συγκρούσεων και της πείνας. Αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από τον πληθυσμό 29 πολιτειών των ΗΠΑ», συνέχισε.

«Το 2019, η Τουρκία διέσωσε 32.000 παράνομους μετανάστες, που πνίγονταν στη θάλασσα και επαναπάτρισε 58.000, στους οποίους δεν περιλαμβάνονταν Σύριοι. Η διασφάλιση της ειρήνης στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, θα επιτρέψει τον επαναπατρισμό 3 εκατομμυρίων Συρίων απο την Τουρκία και την Ευρώπη».

Η τρομοκρατική οργάνωση Κούρδων δρα υπό τη συγκάλυψη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στη Βόρεια Συρία. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί για την ασφάλεια της περιοχής.

Διακαής πόθος τα πυρηνικά

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στον νέο διακαή πόθο του, να αποκτήσει η Άγκυρα πυρηνικά όπλα, με την επίκληση της ισότητας… ξανά.

«Οι ανισότητες μεταξύ των χωρών που διαθέτουν πυρηνική ενέργεια και των υπολοίπων υπονόμευουν τις παγκόσμιες ισορροπίες. Η κατοχή πυρηνικής ενέργειες είτε θα πρέπει να απαγορευτεί σε όλους, είτε να επιτραπεί σε όλους», είπε.

Στα υπόλοιπα σημεία της ομιλίας του ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο κουρδικό -κατηγορώντας τους Κούρδους ότι δρουν υπό την κάλυψη του Άσαντ στη βόρεια Συρία- και καταφέρθηκε εναντίον των καθεστώτων της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας, χώρες με τις οποίες η Άγκυρα βρίσκεται σε μπρα ντε φερ για την επικυριαρχία στον αραβικό κόσμο.

«Η δολοφονία του Κασόγκι και ο ύποπτος θάνατος του Μόρσι στην Αίγυπτο, δείχνουν την ανάγκη για δικαιοσύνη στη Μέση Ανατολή. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την τύχη της ανθρωπότητας στην ευχέρεια ορισμένων χωρών. Επαναλαμβάνω πως ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε χώρες», είπε σχετικά.