Με κεντρικό αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου που υπέστη πριν ακριβώς έναν χρόνο ο Ζακ Κωστόπουλος ένα ετερόκλητο πλήθος πραγματοποίησε πορεία στο κέντρο της Αθήνας στην μνήμη του. Πορείες και εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Με κεντρικό σύνθημα «12 μήνες χωρίς εκείνη, η Zackie απαιτεί δικαιοσύνη», μέλη της πρωτοβουλίας Justice For Zak/Zackie και της ανοιχτής συνέλευσης για τον Ζακ/τη Zackie καθώς και ΛΟΑΤΚΙ συλλογικότητες, οργανώσεις της αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν αρχικά στην οδό Γλάδστωνος, στο σημείο όπου ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο Ζακ Κωστόπουλος, φώναξαν συνθήματα και πραγματοποίησαν δράσεις, με σπρέι και πανό.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν μέχρι το Σύνταγμα.

Κάλεσμα απηύθυνε μέσω ανάρτησης της στο Facebook και η Διεθνής Αμνηστία αναφέροντας ότι« στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας της, πάρα πολλά τμήματα σε όλο τον κόσμο θα διοργανώσουν παρεμβάσεις και δράσεις με αφορμή την επέτειο», ενώ κάλεσε στην υπογραφή της έκκλησης προς τα ελληνικά υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.

«Θα αγωνιστούμε για να δικαιωθούν οι μνήμες των δολοφονημένων αδερφών μας, του Ζακ, του Παύλου, της Ελένης, του Πετρίτ και όλων αυτών που «δε χώρεσαν» στις πατριαρχικές και ρατσιστικές ιεραρχήσεις», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ανοιχτή συνέλευση για τον Ζακ / τη Zackie.

Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα έχει η αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Το γεγονός που συγκλόνισε

Ήταν μεσημέρι 21ης Σεπτεμβρίου 2018 όταν ο Ζακ Κωστόπουλος έπεσε νεκρός στο πεζοδρόμιο της οδού Γλαδστώνος μετά από άγριο ξυλοδαρμό. Ένα χρόνο μετά, η δικαίωση ακόμη δεν έχει έρθει.

Παρέμβαση Ρουβίκωνα

Το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε παρέμβαση του Ρουβίκωνα σε κοσμηματοπωλείο στην Αθήνα για τον Ζακ Κωστόπουλο.

Μέλη της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνα έκαναν παρέμβαση στο δεύτερο κατάστημα του ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου έξω από το οποίο δολοφονήθηκε πριν από έναν χρόνο ο Ζακ Κωστόπουλος στην Αθήνα.

«Αναρτήσαμε πανό, μοιράσαμε κείμενα, μιλήσαμε με τον κόσμο. Σκοπός μας είναι να γίνει κατανοητό πως παρά την απόφαση της δικαιοσύνης, εμείς, ο κόσμος δεν θα αφήσουμε την δολοφονία του Ζακ να περάσει έτσι.. ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.