Σκηνικό «πολέμου» μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ έχει στηθεί τα τελευταία 24ωρα με φόντο την υπόθεση Novartis και μετά την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να προτείνει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κατάσταση νευρικής κρίσης καθώς βλέπει πως η υπόθεση Novartis – στην οποία επιχείρησε ανεπιτυχώς να εμπλέξει 10 πολιτικά πρόσωπα μεταξύ αυτών και πρώην πρωθυπουργούς – αρχίζει να γυρίζει μπούμερανγκ.

Αποκαλύψεις

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκαλούν οι σημερινές αποκαλύψεις της εφημερίδας τα «ΝΕΑ» . Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αποκαλύπτει διάλογο με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου ο οποίος φέρεται να αναζητούσε εγκρίσεις από άλλον για την υπόθεση.

Με τη φράση «η απόφαση πρέπει να ληφθεί από άλλον, τον οποίο και θα ενημερώσω», που ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής αποδίδει στον τέως υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, θέλησε να δείξει εμμέσως ότι η τότε πολιτική ηγεσία και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο – πάνω από τον υπουργό Δικαιοσύνης – υπονοώντας προφανώς χωρίς όμως να τον κατονομάζει τον Αλέξη Τσίπρα, γνώριζε τι συνέβαινε σε σχέση με τους χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην 19σέλιδη κατάθεση Αγγελή, αποτυπώνεται ανάγλυφα η «εκρηκτική» σχέση με την εισαγγελέα Διαφθοράς αναφορικά με τους χειρισμούς της στην υπόθεση Novartis. Το περιστατικό που περιγράφεται, εμφανίζει τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Καλογήρου όχι μόνο να είναι πλήρως ενημερωμένος από τον ίδιο, αλλά και να στρέφεται κατά των χειρισμών της εισαγγελέας Διαφθοράς  αλλά και κατά του επονομαζόμενου «Ρασπούτιν».

Το ταξίδι στη Βιέννη

Υπάρχουν αναφορές για το περίφημο ταξίδι στη Βιέννη στο οποίο συμμετείχε και ο Αγγελής μαζί με την Ελένη Τουλουπάκη και τους αντιεισαγγελείς Τζούρα και Μανώλη όπου μάλιστα υπήρξε και συνάντηση με εκπροσώπους του FBI για θέματα δικαστικής συνδρομής.

Μετά την επιστροφή από τις ΗΠΑ καταθέτει πως πήγε κατευθείαν από το αεροδρόμιο στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης μαζί με την τότε επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου. Εκεί εξέθεσε, σύμφωνα με την εφημερίδα στον Καλογήρου τα όσα διημείφθησαν στο Βιέννη και την έντονη διαφωνία που είχε με την Εισαγγελέα Διαφθοράς.

Μάλιστα η ίδια, σύμφωνα με την κατάθεση Αγγελή, επεδίωκε να κάνει γνωστό στους Αμερικανούς ότι «θα ασκούσε πολιτική δίωξη κατά των τριών πολιτικών προσώπων, δηλαδή Λοβέρδου, Γεωργιάδη και Σαλμά». Τότε φέρεται να διερωτήθηκε ο Αγγελής «ποιος τέλος πάντων κάνει κουμάντο σ΄ αυτήν την δικογραφία».

Τι υποστηρίζει ο Παπαγγελόπουλος

Ο κ. Παπαγγελόπουλος ο οποίος μέχρι στιγμής είναι ο μοναδικός πολιτικός που έχει μπει στο «κάδρο» για την σκευωρία που φέρεται να στήθηκε  για τη Novartis – σύμφωνα με τις καταγγελίες της κυβέρνησης και άλλων κομμάτων – επιχείρησε χθες, να περάσει στην αντεπίθεση κάνοντας λόγο για απόπειρα εκδικητικής πολιτικής δίωξης.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «η ανυπαρξία οποιουδήποτε στοιχείου στη δικογραφία σε βάρος μου και σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα μετατρέπουν την αθλιότητα σε γελοιότητα. Με παρανοϊκά μυθεύματα και παράνομες πράξεις προσπαθούν να συσκοτίσουν την αλήθεια, να αποπροσανατολίσουν τον ελληνικό λαό και να συγκαλύψουν βαρύτατες ευθύνες που αφορούν όχι μόνο το σκάνδαλο της NOVARTIS αλλά και τη διερεύνησή του», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: Θα είναι άξιοι συγχαρητηρίων όσοι καταφέρουν να συντάξουν κατηγορητήριο σε βάρος μου με τα αστεία παρανοϊκά μυθεύματα της δικογραφίας.

Αμήχανη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Στο θέμα της Novartis που μονοπωλεί τα τελευταία 24ωρα την πολιτική ατζέντα αναφέρθηκε και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξης Τσίπρας.

Κατά την εισήγησή του χθες, στην κεντρική επιτροπή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στην παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε προανακριτική. Ο τέως πρωθυπουργός έκανε λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού που επιχειρείται από την κυβέρνηση στην υπόθεση Novartis.

Πάντως στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί προβληματισμός για την εξέλιξη της υπόθεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse, το 48% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι στην υπόθεση της Novartis βλέπει διάθεση πολιτικής στοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων.

«Πυρά» Τσιάρα κατά ΣΥΡΙΖΑ

Στην υπόθεση Novartis αναφέρθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας υπογραμμίζοντας καταρχήν ότι όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία αφορούν είτε σε σύσταση εξεταστικών είτε προανακριτικών επιτροπών δεν μπορεί να είναι έργο, αντικείμενο ή επιδίωξη μιας κυβέρνησης ή γενικότερα της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά είναι μια καθαρά κοινοβουλευτική διαδικασία.

Αναφερόμενος στη «λογική» με την οποία «λειτούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση», ο κ. Τσιάρας είπε ότι «δυστυχώς είδαμε υπουργούς, ή εν πάση περιπτώσει αναπληρωτές υπουργούς, ειδικά από το υπουργείο Δικαιοσύνης, να βγαίνουν και να μιλάνε και να φαίνεται ότι αποφαίνονται επί ζητημάτων τα οποία ήταν σε διερεύνηση, ζητήματα τα οποία αφορούσαν σε πρώην πρωθυπουργούς. Αυτό το οποίο έγινε στην προηγούμενη περίοδο δεν πρόκειται να επαναληφθεί σήμερα».

Κατονόμασε τον Παπαγγελόπουλο ο Λοβέρδος

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος ήταν το πέμπτο πρόσωπο που έδωσε χθες,  σύντομη κατάθεση ενώπιον των δύο αντιεισαγγελέων που εξετάζουν την υπόθεση των καταγγελιών για τους χειρισμούς στην έρευνα της Novartis.

 Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κατέθεσε ως μάρτυρας στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή, ενώ του προσκόμισε τις 7 μηνύσεις που έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατά των προστατευόμενων μαρτύρων και άλλων προσώπων.Ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος στις αρχές της εβδομάδας, είχε καταθέσει μήνυση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κατηγορώντας την Εισαγγελέα Διαφθοράς για κατάχρηση εξουσίας, επανήλθε προσκομίζοντας σχετικά έγγραφα στον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, ο οποίος από κοινού με το συνάδελφό του, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη, διενεργούν την προκαταρκτική εξέταση, που ήδη ένα μέρος της κατέληξε στη Βουλή δρομολογώντας και κοινοβουλευτικό έλεγχο για την αναζήτηση ενδεχόμενων αξιοποίνων πράξεων.

Ο πρώην Υπουργός έδωσε μάλιστα και κατάθεση, στην οποία, κατά πληροφορίες, έβαλε στο κάδρο της υπό έρευνας υπόθεσης τον κ. Παπαγγελόπουλο.