Σε επιφυλακή παραμένει η αγορά των καυσίμων μετά την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας που οδήγησαν σε μείωση της παραγωγής.

Το Ριάντ κατηγόρησε ευθέως την Τεχεράνη για τις επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών της εγκαταστάσεων το περασμένο Σάββατο, υποστηρίζοντας ότι τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από το Ιράν.

Οι ΗΠΑ φαίνεται να συμμερίζονται αυτές τις εκτιμήσεις και αυτό παρά το γεγονός ότι οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που πολεμούν τον σαουδαραβικό στρατιωτικό συνασπισμό, ανέλαβαν την ευθύνη των επιθέσεων

Μετά το αρχικό σοκ, οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν πτωτικά – το πρωί της Τετάρτης oι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent καταγράφονται στα 63,41 δολάρια, μειωμένες κατά 0,24%. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώνονται κατά 0,57% στα 59 δολάρια το βαρέλι.

Στην Ελλάδα μετά την έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Ενέργειας υπό τον υφυπουργό Γεράσιμο Θωμά, διυλιστήρια, εταιρείες και πρατηριούχοι εκτίμησαν ότι δεν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι ανησυχίας εκτιμώντας ότι η επίπτωση στις τιμές δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 3-5 λεπτά μέχρι την Παρασκευή με τον υφυπουργό Ανάπτυξης

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση παραμένει σε επιφυλακή και εγρήγορση για τον εντοπισμό τυχόν επιτήδειων με αυξημένους ελέγχους όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στην εκπομπή One Line ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, αναλύει πώς έχει διαμορφωθεί το σκηνικό και τα σενάρια που διακινούνται για ενδεχόμενη αύξηση των καυσίμων.

«Σαφάρι» ελέγχων για τα καύσιμα

Στην Ελλάδα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου στην αγορά καυσίμων, προκειμένου να μην υπάρξει αισχροκέρδεια στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης:

  • Πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι διασταύρωσης στοιχείων τιμών μεταξύ των δηλωθεισών στο πληροφοριακό σύστημα «FUEL PRICES» τιμών και των πραγματικών τιμών αντλίας.
  • Κλιμάκια της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή πραγματοποιούν κυλιόμενους ελέγχους στην Αττική.
  • Ενημερώνονται οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες Ανάπτυξης των Περιφερειών προκειμένου οι μηχανισμοί ελέγχου να παρακολουθούν την εξέλιξη των τιμών.
  • Έχει συσταθεί ad hoc ομάδα για την παρακολούθηση, καταγραφή και ανάλυση των διεθνών τιμών.
  • Το τμήμα Παρατηρητηρίων Τιμών της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, επεξεργάζεται καθημερινά τα στατιστικά στοιχεία της εξέλιξης των τιμών και την τελική τιμή τους στον καταναλωτή