Για ενδείξεις ότι η απώλεια στρατιωτικού υλικού στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι το καλοκαίρι του 2019 έκανε λόγο, μιλώντας στην εκπομπή «One Lin», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας, χωρίς να αποκλείει σε αυτό το στάδιο το ενδεχόμενο τροφοδοσίας τρομοκρατικής οργάνωσης.

«Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να σχετίζεται με τρομοκρατία. Είναι όλα ανοιχτά. Μπορεί να σχετίζεται με τρομοκρατία ή με εμπόριο ή με κάτι που έχει να κάνει με τις εσωτερικές δομές στη μονάδα» τόνισε ο κ. Πέτσας, επισημαίνοντας πως αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Μάλιστα είπε πως «φαίνεται ότι δεν έγινε μία φορά η αφαίρεση του υλικού, κάνοντας λόγο για ευρήματα που δείχνουν σταδιακή αφαίρεση. «Η τελευταία απογραφή έγινε την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, από τον Ιανουάριο μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού είναι το διάστημα που φαίνεται να έχουν γίνει αυτές οι σταδιακές αφαιρέσεις».

«Λόγω της φύσης των υλικών η αφαίρεση του στρατιωτικού υλικού, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα των ειδικών, δεν θα μπορούσε να γίνει με μόνο μια φορά» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η προανάκριση θα προχωρήσει σε βάθος χρόνου.

Ερωτώμενος πότε διαπιστώθηκε η απώλεια του υλικού στη μονάδα, ο κ. Πέτσας δήλωσε «κατά τη διάρκεια της παράδοσης – παραλαβής και έκτοτε έγιναν όλες οι απαραίτητες από το υπουργείο ενέργειες» χαρακτηρίζοντας ευτύχημα το γεγονός πως ανακαλύφθηκε το ζήτημα γρήγορα.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε αναλυτική κοστολόγηση των μέτρων, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ υποστήριξε πως δόθηκαν νούμερα για τις εξαγγελίες κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ και παρέπεμψε στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα στη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε πως η κυβέρνηση ευελπιστεί να κλείσει το 2019 χωρίς δημοσιονομικό κενό, γεγονός το οποίο -όπως είπε- χτίζει ένα καλό σκαλοπάτι για το 2020. «Εμείς λέγαμε εξ΄αρχής ότι με τη δική μας πολιτική δεν θα υπάρχει αυτό το κενό, διότι θα φροντίσουμε να συλλεχθούν τα έσοδα και θα ελέγξουμε τις δαπάνες» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος για δικαστικές αποφάσεις οι οποίες εκκρεμούν, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για οικονομικές ωρολογιακές βόμβες που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας έμφαση στο ζήτημα των αναδρομικών για το οποίο επεσήμανε πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων. Ωστόσο καθοριστικής σημασίας χαρακτήρισε το χρονικό διάστημα που θα αφορά η απόφαση. «Αν μιλάμε για ένα χρόνο, τότε όποιο ποσό και να είναι θα το καλύψουμε. Αν μιλάμε όμως για 3-4 χρόνια, τότε πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό το οποίο μπορεί να ξεπερνά και τα 10 δις. ευρώ, πράγμα που αλλάζει όλη τη φιλοσοφία της δημοσιονομικής πολιτικής».

Αναφορικά με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και την κριτική της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση «έθαψε» το ζήτημα, ο κ. Πέτσας έστρεψε τα βέλη του στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε πως «είχαμε πει από την αρχή ότι θα εφαρμόσουμε το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο, θα κερδίσουμε την αξιοπιστία και μετά θα διεκδικήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων».

«Αυτό κάνουμε. Κλείνοντας τη χρονιά χωρίς δημοσιονομικό κενό και προχωρώντας μέσα στο 2020 που θα αρχίσουν να αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις μας, είμαστε σε θέση να συζητήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα εφαρμοστούν από το 2021» πρόσθεσε.

Ερωτώμενος αν η κυβέρνηση προτίθεται να διερευνήσει μέσω εξεταστικών επιτροπών υποθέσεις, όπως αυτή της Novartis, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε το ζήτημα στη Δικαιοσύνη, η οποία και θα αποφανθεί επί του ζητήματος. «Το θέμα πρώτα θα το κρίνει η Δικαιοσύνη και μετά θα αποφασίσει η Βουλή, εφόσον χρειαστεί» είπε.

Τέλος, με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα η οποία έχει κορυφωθεί το τελευταίο διάστημα, ο κ. Πέτσας άφησε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα, ενώ έστειλε σαφή μηνύματα προς την Αγκυρα ενόψει μάλιστα και της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: onetv.gr