Στην Κύπρο ρίχνει για μια ακόμα φορά τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο να φέρεται σαν… κακομαθημένο παιδί.

Σε αυτές τις δηλώσεις προέβη για μια ακόμα φορά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή του με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί τη Δευτέρα.

Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, στη συνάντηση συμμετείχαν, ο τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα, Αλί Μουράτ Μπαστσερί, ο ειδικός εκπρόσωπος του τ/κ ηγέτη, Ερχάν Ερτσίν, ο εκπρόσωπός του Μπαρίς Μπουρτζιού και ο Γενικός Διευθυντής του τμήματος Κύπρου στο τουρκικό ΥΠΕΞ, πρέσβης Τσιαγατάι Ερτσιγιές.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Ακιντζί – Τσαβούσογλου, πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς οι πρόεδροι των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων, ανέμεναν ήδη στο «προεδρικό».

Όπως ανέφερε στο λογαριασμό του στο twitter ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν το Κυπριακό και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, έμμεση αναφορά για το ζήτημα των υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Οι ελληνοκύπριοι δεν είναι έτοιμοι να μοιραστούν το φυσικό αέριο»

Πηγή εικόνας: sigmalive.com

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε πρόταση που να αποδέχεται την πολιτική ισότητα των Τ/κ και να διασφαλίζει την ασφάλεια τους», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την διάρκεια των κοινών του δηλώσεων μετά τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του μετά την δίωρη σύσκεψη υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά είχε πάντα βούληση για λύση και ότι δυστυχώς, όπως είπε η Ε/κ πλευρά είναι αυτή που δεν επέδειξε την ίδια βούληση. Επιπρόσθετα, παρέπεμψε για την συνομολόγηση όρων αναφοράς σε πενταμερή διάσκεψη με την προϋπόθεση να γίνει αποδεκτή η πολιτική ισότητα.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μίλησε και για το θέμα του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι «θέλαμε πάντα οι φυσικοί πόροι της Ανατολικής Μεσογείου να δημιουργήσουν ειρήνη στο νησί αλλά η Ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί τους φυσικού πόρους του νησιού. Η πρόταση μας, συνέχισε βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι κι αν δεν την αποδεχτούν την πρόταση μας, τότε η ΤΡΑΟ θα συνεχίζει τις δραστηριότητες της».

«Θέλουμε συνεργασία» λέει ο Ακιντζί

Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί τόνισε πως «είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε λεπτομερώς τα θέματα. Όσον αφορά το φυσικό αέριο, θέλαμε πάντα να συνεισφέρουν οι πλούτοι στην Ανατολική Μεσόγειο στη συνεργασία, την ειρήνη και τη σταθερότητα και να διατυπώνουν προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Θέλαμε να υπάρξει μια γέφυρα ειρήνης, όχι μια περιοχή έντασης, και προτείναμε μια κοινή επιτροπή. Αντιμετωπίσαμε μια κατηγορηματική απόρριψη της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Σ΄ ότι αφορά το Κυπριακό ο Μουσταφά Ακιντζί, επανέλαβε και αυτός με τη σειρά του την σημασία της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής. Αναφορικά με την προοπτική πραγματοποίηση μια άτυπης πενταμερούς ανέφερε ότι είναι κάτι που προσεγγίζεται θετικά ενώ έθεσε και ζήτημα νέας διαδικασίας κλειστού τέλους για το Κυπριακό.

Επίσκεψη στην Αμμόχωστο

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συνέχεια ο τούρκος ΥΠΕΞ αναμένεται να επισκεφθεί την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ανοίγει «προξενείο» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, μιλώντας σε Τούρκους έποικους, σε χωριά της κατεχόμενης Καρπασίας.

Όπως δήλωσε, η Τουρκία θα ανοίξει το «προξενείο» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο για να εξυπηρετεί τους πολίτες της που μένουν στην περιοχή της κατεχόμενης Καρπασίας. «Πρόξενος» θα είναι ο Τούρκος διπλωμάτης Κασίμ Κανμπάν, όπως ανακοίνωσε.

Την ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για το άνοιγμα «προξενείου» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο σχολίασε με ανάρτησή του στο twitter ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, αναφέροντας ότι προξενεία εγκαθιδρύονται στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Παραθέτοντας τη σχετική ανάρτηση του κ. Τσαβούσογλου στο twitter, την Κυριακή, για το άνοιγμα «προξενείου» ο κ. Προδρόμου έγραψε: «Προξενείο σε άλλο κράτος εγκαθιδρύουν κράτη με συνεννόηση και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Ένα «προξενείο» σε κατεχόμενη με τη βία και λεηλατημένη περιοχή, η οποία δεν έχει την παραμικρή αναγνώριση από κανένα άλλο κράτος, τι είναι; Άντρο παρανομίας και επίδειξη βαρβαρότητας, ίσως;»