Απάντηση σε όσους κατηγορούν την Τουρκία ότι εκμεταλλεύεται το προσφυγικό προκειμένου να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τα κονδύλια, έδωσε μέσω της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ ο τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν.

«Την εβδομάδα που 500 άνθρωποι πέρασαν στις ελληνικές ακτές, την ίδια εβδομάδα ήρθαν στην Τουρκία περισσότεροι από 13.500 άνθρωποι. Ισως στην Τουρκία να κάνουμε κάποια λάθη, σίγουρα κάνουμε, η τελειότητα ανήκει στους θεούς, ωστόσο οποιαδήποτε επίθεση προς την Τουρκία είναι άδικη», είπε με συνέντευξή του στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ».

«Ξεκινώντας από τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, να πω ότι στόχος της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου είναι να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές. Φυσικά ο καλύτερος τρόπος είναι να καταπολεμήσεις τους λόγους που δημιουργούν αυτές τις ροές, αλλά αυτό είναι πολιτικό ζήτημα και μάλιστα μακροπρόθεσμο. Πρέπει να κάνεις τους παράνομους μετανάστες να καταλάβουν ότι ακόμα και αν καταφέρουν να φτάσουν στα ελληνικά νησιά, θα σταλούν πίσω, άρα να μην το προσπαθούν. Αυτό ήταν το νόημα της συμφωνίας και έτσι διακόπτεται το λαθρεμπόριο, γιατί σταματά το χρήμα» σημείωσε για να προσθέσει.

«Ομως λόγω πολλών παραγόντων η φιλοσοφία αυτή δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Για πολιτικούς λόγους, η Συρία φλέγεται, ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν αυξάνεται. Στο Ιντλίμπ το διακύβευμα είναι μεγάλο. Οι ροές αυξάνονται. Εάν (η Ελλάδα) δεν τους στείλει πίσω (στην Τουρκία) ή τους στείλει στην ηπειρωτική χώρα, τότε περνάει το λάθος μήνυμα. Σε αυτόν τον τομέα της επαναπροώθησης, η Ελλάδα έχει σημαντικές διοικητικές αδυναμίες. Χωρίς να θέλω να είμαι επικριτικός».

«Άδικη η κριτική στην Τουρκία»

Ο κ. Οζούγκεργκιν υποστηριζει ότι  η κριτική για την Τουρκία στο προσφυγικό είναι άδικη. «Την εβδομάδα που 500 άνθρωποι πέρασαν στις ελληνικές ακτές, την ίδια βδομάδα ήρθαν στην Τουρκία περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι. Μπορεί για την Ελλάδα ο αριθμός (500) να είναι μεγάλος, αλλά στην Τουρκία οι ροές αυξάνονται ραγδαία. Τα νούμερα είναι φοβερά. Ισως στην Τουρκία να κάνουμε κάποια λάθη, σίγουρα κάνουμε, η τελειότητα ανήκει στους θεούς, ωστόσο οποιαδήποτε επίθεση προς την Τουρκία είναι άδικη. Το Προσφυγικό για εμάς έχει γίνει ένα εσωτερικό ζήτημα και δεν είναι μόνο ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας».