Ιανουάριος του 2017 και ο πολυβραβευμένος βρετανός δημοσιογράφος, Πολ Μέισον, προφητεύει Grexit επειδή το θέλουν οι Γερμανοί.

Μάλιστα, αναφέρει ότι τον επόμενο Ιούλιο (του 2017 δηλαδή) θα συμβεί η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και πως γι’ αυτό προετοιμάζεται η γερμανική ελίτ.

Δύο χρόνια νωρίτερα, καλοκαίρι του 2015 και η Ελλάδα χορεύει στους ρυθμούς του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάνη Βαρουφάκη.

Χορεύει στο Σύνταγμα λίγο πριν από το περήφανο «όχι» που έγινε «ναι» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πολ Μέισον «πλακώνεται» στο Διαδίκτυο και χαρακτηρίζει τους υποστηρικτές του «ναι»… γερμανοτσολιάδες, στο πνεύμα που είχαν καλλιεργήσει εκείνη την εποχή οι φωνές του άκρατου λαϊκισμού.

Ο δημοσιογράφος, στο πρόσωπο του οποίου η τότε κυβέρνηση είχε βρει έναν υποστηρικτή με ισχυρή φωνή σε διεθνές επίπεδο, μάλλον δεν έχει τόσο… μαντικές ικανότητες.

Και κωλοτούμπα

Τελευταία, μάλιστα, δείχνει να έχει «κολλήσει» την… ασθένεια που χτύπησε τον ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015, την «kolotoumba», η οποία έγινε διεθνής όρος.

Ο Πολ Μέισον, ο θιασώτης της σύγκρουσης της Ελλάδας με την «κακή» Ευρώπη, ο υποστηρικτής της περήφανης διαπραγμάτευσης και της δημιουργικής ασάφειας του Γιάνη Βαρουφάκη, τώρα βρίσκεται μπροστά στην πραγματικότητα της δικής του χώρας.

Αυτός που δεν είχε κανένα πρόβλημα να προτρέπει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μη συμβιβαστεί και να το κάνει… Κούγκι, σήμερα ικετεύει να μην πάει η Βρετανία σε ένα ανεξέλεγκτο και χωρίς συμφωνία Brexit, γιατί αυτό θα είναι καταστροφικό.

«Δεν είμαι οπαδός της Ευρώπης, αλλά η Βρετανία θα χάσει κυριαρχία με το Brexit» εκτίμησε ο Μέισον. Αλλά αυτό αφορά τη βρετανική κυριαρχία, όχι την ελληνική…

Ο πολυβραβευμένος δημοσιογράφος είναι και δημιουργός του ντοκιμαντέρ «This is a coup» (Αυτό είναι πραξικόπημα), στο οποίο καταγράφονται τα γεγονότα εκείνης της περιόδου που η Ελλάδα βρισκόταν μια ανάσα από το Grexit.

Και πραξικόπημα εννοούσε βεβαίως αυτό που έκανε τότε η Ευρώπη κατά της κυβέρνησης Τσίπρα. Είχε ζήσει και καταγράψει το… περήφανο εξάμηνο ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε την Ελλάδα στο χειρότερο Μνημόνιο. Και ήταν βασικός υποστηρικτής της σύγκρουσης που προωθούσε ο Βαρουφάκης.

Ο τίτλος του πρώτου μέρους του ντοκιμαντέρ του ήταν: «Angela suck our balls» και ο καθείς καταλαβαίνει τι έπρεπε να κάνει η… μαντάμ Μέρκελ.

Η ώρα της Βρετανίας

Λίγα χρόνια αργότερα, η καταστροφή χτύπησε την πόρτα της Βρετανίας και ο θιασώτης της σύγκρουσης με την Ευρώπη τώρα ζητά με κάθε τρόπο να σταματήσει το χάος που φέρνει ο Μπόρις Τζόνσον.

Βεβαίως, όλες αυτές τις ημέρες η παρέμβαση του Μέισον δεν πέρασε απαρατήρητη και από τα ελληνικά social media που «στόλισαν» τον δημοσιογράφο για την κυβίστηση 180 μοιρών που έκανε.

«Θα σου στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια κονσέρβες κομπόστα» του έγραψε κάποιος για να επικροτήσει άλλος: «Μήπως ο Πολ να στοκάρει μερικά πακέτα μακαρόνια στο ράφι του, για κάθε περίπτωση».

Η περίπτωση του «προφήτη» των οικονομικών, Πολ Μέισον, δεν είναι η μοναδική στην ελληνική κρίση. Πολλοί προέβλεψαν χάος, καταστροφή, λιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς δημιουργώντας μια πολύ άσχημη εικόνα για την Ελλάδα.

Ο γνωστός δημοσιογράφος ανάμεσά τους, θέλοντας προφανώς – στην πλάτη των Ελλήνων – να γίνει κι αυτός μέρος της διάλυσης της Ευρώπης.

Τα ιστορικά γεγονότα

Οταν πριν από δύο χρόνια είχε ερωτηθεί ποια είναι τα γεγονότα που του έμειναν από την ελληνική υπόθεση είχε πει:

«Η νίκη της 25ης Ιανουαρίου.

Η απελευθέρωση των μεταναστών από ένα κέντρο κράτησης.

Ο Βαρουφάκης με κοιτάζει στα μάτια, στη φωτογραφική μηχανή, λέγοντας ότι «θα καταστρέψουμε την ολιγαρχία».

Και η συγκέντρωση του Τσίπρα στο Σύνταγμα την Παρασκευή πριν από το δημοψήφισμα. «Δεν διαμαρτυρόμαστε, γιορτάζουμε τη Δημοκρατία» είπε.

Οποια κριτική κι αν έχω για τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, η ανειλικρίνεια δεν είναι μία από αυτές. Πραγματικά ήθελαν να το παλέψουν – απλώς έκαναν λάθη».

Και κάπως έτσι ο αυτοεκπληρούμενος προφήτης της διεθνούς δημοσιογραφίας κατέγραψε την ελληνική κρίση, συμπαρατασσόμενος με τον Αλέξη Τσίπρα που θα «πολεμούσε την ολιγαρχία προς όφελος των μαζών».

Ομως, είχε προβλέψει και το εξής εντυπωσιακό, μόλις το 2018:

«Οι ολιγάρχες στην Ελλάδα δεν θέλουν τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία. Θέλουν μια τεχνοκρατική κυβέρνηση, με κάποια πρόσωπα – κλειδιά της παλιάς Αριστεράς. Το ξέρω αυτό, διότι μίλησα με αρκετούς ολιγάρχες. Δεν θέλουν τον Μητσοτάκη. Διότι η αγανάκτηση και η οργή έπειτα από έξι χρόνια λιτότητας είναι μεγάλη. Δεν μπορούν να το κάνουν. Δεν νομίζω ότι η ελληνική Αριστερά πρέπει να δώσει στους ολιγάρχες την ευκαιρία για μια τέτοια τεχνοκρατική λύση. Πρέπει να μείνει στην εξουσία και απλά να πολεμήσει».

Λένε ότι «τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα», αλλά προφανώς ο Πολ Μέισον δεν το γνωρίζει, αν και κάποτε είχε χαρακτηριστεί «διάδοχος του Μαρξ».

Λέτε, αφού έπεσε τόσο μέσα στις προβλέψεις του για την Ελλάδα να είναι το ίδιο επιτυχημένος με το Brexit;

Ο χρόνος θα δείξει…