Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ρύθμιση των 120 δόσεων, μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία θα μπορούν να υποβάλουν την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση.

Όπως τόνισε χθες και ο επικεφαλής της Γραμματείας Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Φώτης Κουρμούσης δίνεται αγώνας ώστε η πλατφόρμα για νέες ρυθμίσεις έως και σε 120 δόσεις οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία να ανοίξει «το αργότερο μέχρι την Τετάρτη».

Ο κ. Κουρμούσης μιλώντας χθες στο One Channel αλλά και στο Θέμα 104,6 προέτρεψε όσους θέλουν να μπουν στην πλατφόρμα «να μην πάνε όλοι την τελευταία ημέρα γιατί θα μεγαλώσει ο όγκος και θα δοκιμαστούν τα συστήματα».

Τα στοιχεία της ρύθμισης

Οι οφειλές, που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, είναι όσες δημιουργήθηκαν έως τις 31/12/2018, ενώ η διορία για την ένταξη στη ρύθμιση είναι έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Όσοι έχουν ήδη μπει στη ρύθμιση, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν νέα αίτηση και να μειώσουν την ελάχιστη δόση σε 20 ευρώ, από 30 ευρώ, αυξάνοντας τις δόσεις αποπληρωμής.

Παράλληλα, μπορούν να επιλέξουν να αποπληρώσουν νωρίτερα το χρέος τους προς την εφορία, γλιτώνοντας μέρος ή το σύνολο των προσαυξήσεων.

Σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής γλιτώνουν το 100% των τόκων και των προσαυξήσεων, ενώ:

•    Σε 2 έως 4 δόσεις, έκπτωση 95% των προσαυξήσεων και των τόκων.

•    Σε 5 έως 12 δόσεις, έκπτωση 85%.

•    Σε 13 έως 24 δόσεις, έκπτωση 80%.

•    Σε 25 έως 36 δόσεις, έκπτωση 75%.

Ηλεκτρονικά η αίτηση

Η αίτηση-δήλωση για προκαταβολή ποσού, με χορήγηση ισόποσης απαλλαγής προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής για όλες τις περιπτώσεις που αυτό υποστηρίζεται τεχνικά.

Σε περίπτωση που υφίσταται αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση υποβάλλεται στη ΔΟΥ ή τελωνείο ή άλλη υπηρεσία της ΑΑΔΕ.

Η αίτηση-δήλωση για προκαταβολή και η επιλογή του ποσού από τον οφειλέτη γίνεται κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής στη ρύθμιση. Το ελάχιστο ποσό προκαταβολής είναι το διπλάσιο της μηνιαίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης που έχει επιλέξει ο οφειλέτης. Η προκαταβολή είναι καταβλητέα άπαξ, μέσα σε τρεις εργάσιμες μέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Η ρύθμιση καθίσταται ενεργή με την προκαταβολή του ποσού που επιλέγει ο οφειλέτης.

Η μείωση του τόκου στο 3% από 5% γίνεται αυτοματοποιημένα μετά την παρέλευση διμήνου από τη δημοσίευση του νόμου.

Οφειλέτες που έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση κατά την έναρξη ισχύος του Ν. 4621/2019 (ήτοι 31/7/2019) με βάση τις προϊσχύουσες διατάξεις δύνανται να ζητήσουν την εκ νέου ρύθμιση των οφειλών τους σύμφωνα με τις νέες διατάξεις μέχρι την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Τι αλλάζει στις κατασχέσεις

Σε ότι αφορά στις κατασχέσεις, η απόφαση επιφέρει αλλαγές, καθώς αίρονται οι κατασχέσεις για όσο διάστημα ο οφειλέτης είναι συνεπής με τη ρύθμιση.

Η διαδικασία που προβλέπεται είναι η ακόλουθη: Ο οφειλέτης εισέρχεται με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών σε ειδική εφαρμογή του Taxisnet στο δικτυακό τόπο www.aade.gr και εκτυπώνει βεβαίωση αποδέσμευσης την οποία γνωστοποιεί στον τρίτο εντός μηνός από την έκδοση της, με κάθε πρόσφορο μέσο.

Η βεβαίωση αποδέσμευσης αναφέρει τη συγκεκριμένη αναγκαστική κατάσχεση (“Ταυτότητα Οφειλής Κατασχετηρίου – ΤΟΚ”) προς αποδέσμευση των μελλοντικών απαιτήσεων του οφειλέτη έναντι του τρίτου.