Την ώρα που βουλευτές αρκετών κομμάτων στη Βρετανία θα προσπαθήσουν έστω και στο παρά πέντε της εκπνοής της προθεσμίας για αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητήσουν αναβολή της διαδικασίας προκειμένου να έχει συναφθεί συμφωνία με την Ε.Ε, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απειλεί εμμέσως με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Όπως έγινε γνωστό, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα κινηθεί για να ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 14 Οκτωβρίου στην περίπτωση που οι βουλευτές μπλοκάρουν την επιλογή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, δήλωσε ανώτερη κυβερνητική πηγή.

Το σχέδιο για να αποτραπεί Brexit χωρίς συμφωνία

Οι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν σήμερα επί ενός σχεδίου που θα δίνει στα μέλη του κοινοβουλίου, που είναι αντίθετα στη στρατηγική Brexit του Τζόνσον, τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας. Έπειτα θα επιδιώξουν να περάσουν ένα νομοσχέδιο που θα τον εξαναγκάζει να ζητήσει νέα αναβολή της αποχώρησης από την ΕΕ.

Εάν η ομάδα αυτή των βουλευτών πετύχει τον στόχο της, η πηγή τόνισε ότι ο Τζόνσον θα καταθέσει τότε πρόταση στη βουλή για τη διεξαγωγή εκλογών.

Τα σενάρια

«Οι βουλευτές θα βρεθούν αύριο αντιμέτωποι με μια πολύ απλή επιλογή καθώς ψηφίζουν. Αν ψηφίσουν να δώσουν στον Μπόρις Τζόνσον την ευκαιρία να διαπραγματευτεί…αυτή θα είναι καλύτερη ευκαιρία για την Βρετανία να πετύχει μια συμφωνία», ανέφερε η πηγή.

«Αλλά, αν ψηφίσουν αύριο να οδηγήσουν σε ναυάγιο την διαπραγματευτική διαδικασία, να αντιταχθούν στο να δώσουν στην Βρετανία τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί μια συμφωνία, τότε θα πρέπει επίσης να σκεφτούν τι επακολουθεί».

Η ψηφοφορία επί μιας πρότασης για διεξαγωγή εκλογών, αν αυτή κατατεθεί, αναμένεται να γίνει την Τετάρτη και θα απαιτεί πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής των Κοινοτήτων για να περάσει. Αν εγκριθεί, οι εκλογές πιθανώς να γίνουν στις 14 Οκτωβρίου, τόνισε η πηγή.

Ώρα μηδέν

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας Ντέιβιντ Γκοκ αναγγέλλει, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο φύλλο της εφημερίδας The Times που κυκλοφορεί, ότι εννοεί να ταχθεί εναντίον της κομματικής γραμμής και υπέρ της νομοθετικής πρωτοβουλίας για να εμποδιστεί η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, καθώς τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων αναμένεται να αποπειραθούν σήμερα να αποσπάσουν τη διαδικασία του Brexit από τα χέρια του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και να τον αναγκάσουν να ζητήσει νέα αναβολή.

Τα μέλη των Συντηρητικών στο κοινοβούλιο προειδοποιήθηκαν από τα στελέχη των Τόρις που είναι αρμόδια για την κομματική πειθαρχία ότι θα διαγραφούν από το κόμμα εάν αποπειραθούν να εμποδίσουν το λεγόμενο no-deal Brexit.

«Το εθνικό συμφέρον πρέπει να πρωτεύει. Η αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία την 31η Οκτωβρίου θα πλήξει την ευημερία μας, την ασφάλειά μας και θα θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», επιχειρηματολογεί ο Ντέιβιντ Γκοκ στο άρθρο του που δημοσιεύεται στους Τάιμς του Λονδίνου [1].

«Σήμερα θα ψηφίσω εναντίον της κομματικής γραμμής για πρώτη φορά τα τελευταία 14 και πλέον χρόνια που είμαι μέλος του κοινοβουλίου», ξεκαθαρίζει ο ίδιος.

Διάγγελμα Τζόνσον

Εν τω μεταξύ σε διάγγελμά του που πραγματοποιήθηκε μετά το υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε τη Δευτέρα, ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε να μην «κόψουν τα πόδια» της Βρετανίας στις συζητήσεις της με την ΕΕ για το Brexit.

Αναφερόμενος στον νόμο που θα επιδιώξουν να περάσουν οι βουλευτές που είναι ενάντιοι στα σχέδια του για έξοδο στις 31 Οκτωβρίου είτε με, είτε χωρίς συμφωνία, απάντησε πως «δεν υπάρχει καμία περίσταση, κατά την οποία θα καθυστερήσουμε το Brexit».

Ο βρετανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις φήμες για πρόωρες εκλογές, λέγοντας πως «δεν θέλω εκλογές, όπως δεν τις θέλετε και εσείς».

Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση πως με τη στάση που τηρεί η χώρα του από τη στιγμή που εκείνος ανέλαβε την πρωθυπουργία, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει πίσω και η χώρα του θα πάρει τη συμφωνία που θέλει στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.