Στην πιστοποίηση του πρώτου «Συστήματος μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους – ΣμηΕΑ», το οποίο κατασκευάστηκε στην Ελλάδα, προχώρησε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Πρόκειται για το πρωτοποριακό μη επανδρωμένο σύστημα «ΟURΑΝΟS» της εταιρείας ALTUS, ενώ η συγκεκριμένη πιστοποίηση έρχεται ως συνέχεια της προσπάθειας που ξεκίνησε από τo 2016, όταν η Ελλάδα δημοσίευσε τους πρώτους  -σε ολόκληρη την Ευρώπη- κανονισμούς για τα ΣμηΕΑ, τα γνωστά και ως «Drones».

Οι κανονισμοί καθορίζουν τις διαδικασίες σε θέματα πιστοποίησης, ασφάλειας πτήσεων, δικαιωμάτων, υποχρεώσεων, περιορισμών και δυνατοτήτων, αλλά και σε θέματα ιδιωτικότητας, προστασίας προσωπικών δεδομένων, αστικής ευθύνης και προστασίας του πολίτη, τα οποία αντιμετωπίζονται κατά αρμοδιότητα.

Το πεδίο των δραστηριοτήτων των ΣμηΕΑ είναι ιδιαίτερα ευρύ: Από τη λήψη φωτογραφιών και την κινηματογράφηση για προσωπική ή επαγγελματική χρήση, έως την εκτέλεση τοπογραφικών και γεωργικών εφαρμογών, αλλά και την εποπτεία κάθε μορφής εγκαταστάσεων.

Αυτή η ποικιλομορφία δημιουργεί ένα ξεχωριστό περιβάλλον που είναι ιδιαίτερα απαιτητικό για τις προβλέψεις και τις διατάξεις των κανονισμών. Άλλωστε, στόχος του κανονιστικού πλαισίου της ΥΠΑ, εκτός των άλλων, ήταν να αναπτυχθεί ο κλάδος των προϊόντων και υπηρεσιών των «Drones» χωρίς εμπόδια, αλλά με καθιέρωση κανόνων και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.

«Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του νομοθετικού έργου, πραγματοποιήθηκε η πιστοποίηση του πρώτου ελληνικής κατασκευής ΣμηΕΑ», δήλωσε ο διοικητής τη ΥΠΑ κ. Κωνσταντίνος Λιντζεράκος και πρόσθεσε: «Με την πιστοποίηση αυτή ανοίγει ένας νέος δρόμος στον χώρο των κατασκευών ΣμηΕΑ- Drone  και της ανάπτυξης του τομέα. Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και το ΑΠΘ ήταν εξαιρετική».

Η ΥΠΑ συνεχίζει το έργο της με συνεργασίες, παράλληλα και με τα πανεπιστήμια των Πατρών και της Αθήνας, ενώ ενσωματώνει όλους τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

«Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης του Μη Επανδρωμένου Συστήματος ΟURΑΝΟS, αποδεικνύουμε τις δυνατότητες που έχουμε στην Ελλάδα για την αξιόπιστη κατασκευή, ανάπτυξη και ασφαλή λειτουργία Drones σε πολλές εμπορικές εφαρμογές, ανοίγοντας ένα μεγάλο δρόμο επιχειρηματικών ευκαιριών για τις ελληνικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Altus, Ζαχαρίας Σαρρής, αμέσως μετά την παραλαβή του πιστοποιητικού.