Βενετία, αποστολή

Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου διανέμεται τελικά εμπορικά στις ελληνικές αίθουσες η τελευταία ταινία του διεθνούς Ελληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Η εταιρία που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του «Ενήλικοι στην αίθουσα» είναι η ΟDEON, ενώ σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση (Τετάρτη 28/8) η ταινία, παρουσία του σκηνοθέτη, θα κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα της λίγες μέρες πριν, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, ως ταινία λήξης του φεστιβάλ κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας.

Ως τότε βέβαια, πολύς κόσμος θα έχει λάβει μια πρώτη γεύση της υποδοχής της ταινίας από τον διεθνή τύπο αφού το ερχόμενο Σάββατο, 31 Αυγούστου, οι «Ενήλικοι στο δωμάτιο» πραγματοποιούν την παγκόσμια  πρεμιέρα τους στο πλαίσιο του 76ου κινηματογραφικού φεστιβάλ Βενετίας που άρχισε την Τετάρτη 28 Αυγούστου με την παγκόσμια πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας του Χιροκάζου Κόρε Εντα «Η αλήθεια» στην οποία πρωταγωνιστούν σε ρόλους μάνας – κόρης η Κατρίν Ντενέβ και η Ζιλιέτ Μπινός.

Με βάση το βιβλίο «Ανίκητοι Ηττημένοι» του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο Κώστας Γαβράς έγραψε το σενάριο της ταινίας «Ενήλικοι στην αίθουσα»,  ως «μια αρχαία ελληνική τραγωδία στη σύγχρονη εποχή», όπου «πίσω από τις κλειστές πόρτες, παίζεται μια ανθρώπινη τραγωδία».

Στην πρεμιέρα της Βενετίας θα παρευρίσκονται πολλοί από τους συντελεστές της ταινίας, ενδεχομένως και ο Γιάνης Βαρουφάκης μαζί με την σύζυγό του Δανάη Στράτου. Σίγουρα στην πρεμιέρα θα είναι οι Χρήστος Λούλης και Αλέξανδρος Μπουρδούμης που υποδύονται αντιστοίχως τους Γιάνη Βαρουφάκη και Αλέξη Τσίπρα, η ελληνοιταλίδα Βαλέρια Γκολίνο (ως Δανάη Στράτου), η σύζυγος του Κ. Γαβρά Μισέλ και ο γιός του Αλεξάντρ που είχαν την ευθύνη της παραγωγής της ταινίας και ο παραγωγός Κώστας Λαμπρόπουλος. Από άλλους συντελεστές αναμένεται επίσης ο Αλεξάντρ Ντεσπλά (μουσική) και ο Γιώργος Αρβανίτης (διεύθυνση φωτογραφίας).