«Φουλάρει» τις μηχανές της η κυβέρνηση με την επιστροφή της από τις διακοπές και μετά την ανακοίνωση της οριστικής και πλήρους άρσης των capital controls ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του.

Την Τετάρτη στις 10 το πρωί συγκαλείται υπουργικό συμβούλιο με δύο κύρια θέματα:

Την επιλογή της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, έπειτα από την προεπιλογή που έγινε.

Τον αναπτυξιακό νόμο. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται μέσα στο φθινόπωρο να ανακοινώσει κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, μικρών και μεγάλων. Αλλωστε, το έργο στο Ελληνικό φαίνεται να παίρνει το δρόμο του, μετά και το ξεπέρασμα των εμποδίων από το υπουργείο Πολιτισμού.

Όμως, η κυβέρνηση ετοιμάζει κι άλλες ρυθμίσεις που θα ενταχθούν σε ένα νόμο, έναν νέο αναπτυξιακό που θα έχει στόχο να ανοίξει το δρόμο σε επενδυτές που σήμερα δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα γραφειοκρατικά, θεσμικά και φορολογικά εμπόδια.

Το απόγευμα της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για το Βερολίνο και για την προγραμματισμένη συνάντησή του με την γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Βερολίνου, η Καγκελάριος θα υποδεχθεί τον κ. Μητσοτάκη με στρατιωτικές τιμές, στις 12:00 (τοπική ώρα), ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου, περίπου στις 13:15 τοπική ώρα.

Ο πρωθυπουργός θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες του Νίκου Χασαπόπουλου από το Βήμα, μαζί του τρεις υπουργούς. Τον Χρήστο Σταϊκούρα, τον Γιώργο Κουμουτσάκο και τον Στέλιο Πέτσα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να υπάρξει συνάντηση των δύο υπουργών Οικονομικών, δηλαδή του κ. Σταϊκούρα και του κ. Σουλτς.

Τι θα συζητήσουν και τι όχι Μέρκελ με Μητσοτάκη

Ανάπτυξη και μεταναστευτικό θα είναι τα δύο κεντρικά θέματα των συζητήσεων με την κ. Μέρκελ. Επίσης θα συζητηθούν οι προκλήσεις της ΕΕ αλλά και το καυτό ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ειδικά μετά τις εξελίξεις στον Αμαζόνιο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συζήτηση με την κ. Μέρκελ δεν θα τεθεί (τουλάχιστον επισήμως) το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ένα θέμα που καίει την Ελλάδα καθώς το 3,5% σε μια περίοδο όπου εκφράζονται φόβοι για παγκόσμια ύφεση μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην ελληνική οικονομία.

«Δεν θα πάμε ως ικέτες. Οι εποχές που πήγαιναν οι πρωθυπουργοί για να παρακαλέσουν την καγκελάριο έχουν περάσει», διαρρέουν από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου.

Υπενθυμίζεται ότι θα ακολουθήσει και συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου, με το ίδιο αντικείμενο. Δηλαδή το αναπτυξιακό σχέδιο που έχει η ελληνική κυβέρνηση για να φέρει την οικονομία σε σταθερή ανάπτυξη.