Ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε σήμερα τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για την κατάσβεση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο λέγοντας ότι η περιοχή είναι απαραίτητη για την υγεία του πλανήτη.

«Ανησυχούμε όλοι για τις τεράστιες πυρκαγιές που μαίνονται στον Αμαζόνιο. Ας προσευχηθούμε όλοι ώστε με τη δέσμευση όλων μας να είναι σύντομη η κατάσβεσή τους. Αυτός ο δασικός πνεύμονας είναι απαραίτητος για τον πλανήτη μας», είπε ο πάπας, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ενώπιον χιλιάδων πιστών στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό, κατά το εβδομαδιαίο κήρυγμά του.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μία απίστευτη φυσική καταστροφή που οφείλεται εν πολλοίς στην ανθρώπινη παρέμβαση και η οποία έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό και διεθνή πολιτική σύγκρουση. Εξάλλου, το πρόβλημα διαιωνίζεται καθώς είτε με το συνεχές ξέσπασμα πυρκαγιών είτε με την υλοτομία, οι εκτάσεις του «πνεύμονα» της Γης συρρικνώνονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της Βραζιλίας (INPE) η χώρα βιώνει το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών της τελευταίας 5ετίας. Οι δορυφόροι της υπηρεσίας έχουν καταγράψει μια αύξηση της τάξεως του 84% στον αριθμό των εκδηλώσεων πυρκαγιών συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2018.

Οι καπνοί της πυρκαγιάς φαίνονται μέχρι και από το Διάστημα, όπως φαίνεται από εικόνα από δορυφόρο.

Οι καπνοί από τη φωτιά που έχει κάνει στάχτη το απέραντο τροπικό δάσος του Αμαζονίου έφτασαν μέχρι και στο Σάο Πάολο, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Βραζιλίας.

https://twitter.com/RT_com/status/1164160221356408832