Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία της Αργεντινής Αλβέρτο Φερνάντες δηλώνει σε συνέντευξη στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Clarin, πως η χώρα, υπό τις παρούσες δυνατότητές της, αγκομαχεί για να αποπληρώσει το δάνειό της στο ΔΝΤ και πως εάν εκλεγεί θα επιδιώξει να αναδιαπραγματευθεί τους όρους αποπληρωμής του.

«Θα τονίσω πως υπάρχει μία αδήριτη πραγματικότητα και αυτή είναι πως η Αργεντινή υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν είναι ικανή να αποπληρώσει τα δάνεια που συνήψε», τόνισε ο Φερνάντες, που φέρεται ως επικρατέστερος να κερδίσει στις εκλογές του Οκτωβρίου.

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα να βοηθήσω τον πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι να επαναδιαπραγματευθεί με τον τρόπο που προτείνω, όμως έχω μέγα πρόβλημα με το να χρειασθεί να εξηγήσω στο ΔΝΤ που έχει αποτύχει ο πρόεδρος. Αυτά που πρέπει να κάνει δηλαδη ο πρόεδρος», προσθέτει.

Ο Φερνάντες, που την προηγούμενη εβδομάδα επικράτησε του Μάκρι στον πρώτο γύρο των εκλογών, τονίζει πως χωρίς τη συμφωνία του προέδρου με το ΔΝΤ για σύναψη δανείου 57 δισεκ. δολαρίων η Αργεντινή δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις πληρωμές της, όμως πρόσθεσε πως οι σχέσεις της χώρας με το χρηματοοικονομικό ίδρυμα θα πρέπει να είναι σχέσεις «σεβασμού» κι όχι «υποτέλειας».

«Θα πρέπει να κατανοήσουμε πως είμαστε ήδη σε συνθήκες χρεωκοπίας τώρα και γι’αυτό τα ομόλογα της Αργεντινής αξίζουν όσο αξίζουν, γιατί ο κόσμος γνωρίζει πως δεν μπορούμε να τα πληρώσουμε. Θα πρέπει να φερθούμε λογικά, κι η λογική επιτάσσει πως η Αργεντινή θα πρέπει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της», δηλώνει ο Φερνάντες στην Clarin.

Ο Φερνάντες, που στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έχει δηλώσει πως η ισοτιμία με το δολάριο διατηρείται σε «πλαστά» επίπεδα, προέτρεψε μέσω της συνέντευξής του τον Μάκρι να λάβει υπόψη το κάλεσμα της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να διαφυλάξει τα διεθνή αποθέματα της χώρας: «ακόμη κι εάν τη Δευτέρα διαθέσουν όλα τα αποθέματα της χώρας, δεν πρόκειται να συγκρατήσουν την τιμή του δολαρίου», τονίζει.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως με το δολάριο στα 57 πέσος, ο πληθωρισμός θα κλείσει στα τέλη του έτους πάνω από το 50%.

«Εάν κλείσω τη θητεία μου και έχω μονοψήφιο πληθωρισμό θα είμαι πολύ ευτυχής. Θα είναι τέσσερα χρόνια σκληρής δουλειάς», τονίζει ο Φερνάντες, που είχε χρηματίσει επικεφαλής του γραφείου του πρώην προέδρου Νέστορ Κίρτσνερ (2003-2007).

Ο Φερνάντες στη συνέντευξή του απορρίπτει τη δήλωση του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου πως εάν εκλεγεί στην προεδρία θα κατεβάσει τα ρολά της οικονομίας και πως η χώρα του θα εγκαταλείψει την ένωση Mercosur εάν μετά την επικράτηση της αντιπολίτευσης δημιουργηθούν προβλήματα.

«Ο Μπολσονάρου θα πρέπει να ηρεμήσει. Δεν προτίθεμαι να σταματήσω την ελεύθερη οικονομία. Είναι αστείο», τονίζει ο Φερνάντες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP