Για τρίτη ημέρα μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια με την πυροσβεστική να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεση της.

Τα εναέρια μέσα δυσκολεύονται επειδή η φωτιά είναι μέσα στη χαράδρα και πρέπει να κάνουν ελιγμούς ακριβείας για να φθάσουν στο επίπεδο της φωτιάς, με τους πυκνούς καπνούς να εμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών.

Οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής καταβάλλουν και αυτές τεράστιες προσπάθειες για να θέσουν το πύρινο «μέτωπο» υπό έλεγχο με τους ανέμους να είναι υπέρ της κατάσβεσης.

Τα καναντέρ δεν σταματούν τις ρίψεις νερού από αέρος, ενώ τεράστια σκαπτικά μηχανήματα δουλεύουν ασταμάτητα για να δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του χωριού Πλατάνα.

Στο άτυπο κέντρο επιχειρήσεων που έχει στηθεί μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο που μαίνεται η φωτιά, οι υπεύθυνοι εργάζονται πυρετωδώς ώστε να καταφέρουν να κερδίσουν την μεγάλη μάχη.

Μικρή αναζωπύρωση στην Πλατάνα

Οι μαύροι καπνοί που έχουν υψωθεί από το παρθένο πευκοδάσος έχουν καλύψει όλο τον ορίζοντα καθώς η φωτιά συνεχίζει να καίει, αν και σε απόσταση ασφαλείας από το χωριό.

Μικρή αναζωπύρωση φαίνεται πως υπάρχει στην Πλατάνα Ευβοίας. Η έκταση που συντελέστηκε η αναζωπύρωση είναι καμένη, ενώ στο σημείο για να παρακολουθήσει δια ζώσης την εστία και να επιβλέπει τις επιχειρήσεις, είναι ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Κωνσταντίνος Ματθαιόπουλος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε ο δημοσιογράφος του One Channel, Λεωνίδας Καπερναράκος, ο οποίος βρίσκεται στο μέτωπο, στο πυροφυλάκιο της περιοχής έχει στηθεί ένα μίνι επιχειρησιακό κέντρο.

Ανησυχία για το δάσος Natura

Η κοινή γνώμη παρακολουθεί αποσβολωμένη την οικολογική καταστροφή που συντελείται για τρίτο 24ωρο στην Εύβοια. Το δάσος που καίγεται εντάσσεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA.

Οι τελευταίες φιλοξενούν ζωικά και φυτικά είδη που απειλούνται με εξαφάνιση ή συνιστούν εξαιρετικά παραδείγματα τυπικών χαρακτηριστικών μίας ή περισσότερων από τις εννέα βιογεωγραφικές περιοχές της Ευρώπης.

Τα ερωτήματα για το πώς φτάσαμε να μιλάμε για τον κίνδυνο να χαθεί μια περιοχή τέτοιας σημασίας, πολλά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από την προστατευόμενη περιοχή που κινδυνεύει στην Εύβοια, στο δίκτυο NATURA είναι ενταγμένες άλλες 18 περιοχές, συνολικής έκτασης 32.506 εκταρίων, που καλύπτουν το 0,24% της έκτασης της Ελλάδας.

Μεγάλη η περίμετρος της πυρκαγιάς

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης μιλώντας στο One Channel υποστήριξε ότι η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι μεγάλη αλλά η εικόνα είναι βελτιωμένη σε σχέση με χθες. Τόνισε δε, πως ακόμη και αν περιοριστεί στη διάρκεια της ημέρας το πύρινο μέτωπο, η πυρκαγιά θα μας απασχολεί στην περιοχή αύριο και μεθαύριο.

Με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν για να κάνουν ρίψεις νερού 9 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη, τρια εκ των οποίων είναι την Ιταλία και την Ισπανία, με τις κινήσεις όλων των εναέριων μέσων να συντονίζει ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής και ένα της αστυνομίας.

«Ζούμε έναν εφιάλτη»

Μια ακόμη νύχτα αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι των περιοχών Μακυμάλλης και Πλατάνα στην Εύβοια εξαιτίας των αναζωπυρώσεων των μετώπων της πυρκαγιάς.

Τα όσα έζησε με τις εφιαλτικές πυρκαγιές που μαίνονται στην Εύβοια και συγκεκριμένα στην Πλατάνα, περιέγραψε ένας κάτοικος της περιοχής μιλώντας στην κάμερα του One Channel και τον δημοσιογράφο Λεωνίδα Καπερναράκο.

«Ζήσαμε και ζούμε έναν εφιάλτη. Ενώ είχαμε ησυχάσει ότι η φωτιά είναι υπό έλεγχο, οι δυνάμεις άργησαν και η φωτιά πλησίασε. Είναι ο τόπος μου εδώ και τον ξέρω σπιθαμή προς σπιθαμή.

Μείναμε εδώ για να σώσουμε τις περιουσίες και τα σπίτια μας» κατέληξε.

Επέστρεψαν στην Μακρυμάλλη οι κάτοικοι

Επέστρεψαν στην Μακρυμάλλη οι κάτοικοί της.

Υπενθυμίζεται ότι είναι ένα από τα τέσσερα χωριά που είχε εκκενωθεί λόγω των πυρκαγιών που μαίνονταν στην περιοχή εδώ και τρεις μέρες. Βαρύ το κλίμα μεταξύ των κατοίκων.

Αντιπυρικές ζώνες

Νωρίτερα το βράδυ, ολοκληρώθηκε η επιχείρηση δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών πέριξ του χωριού Πλατάνα προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να μπει η φωτιά στο χωριό.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε και τα χειρότερα σενάρια» δηλώνει για τα μέτρα που λαμβάνονται ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Εύβοιας Γιώργος Κωστόπουλος στο One Channel.

«Με τη φωτιά ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος» είπε.