Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το αεροπορικό δυστύχημα και τον θάνατο του γνωστού ποδοσφαιριστή Εμιλιάνο Σάλα τον περασμένο Ιανουάριο.

Σύμφωνα με το Skysports, το πόρισμα του Συνδέσμου Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων αποκαλύπτει ότι ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής και ο πιλότος Ντέιβιντ Ιμπότσον εκτέθηκαν σε επιβλαβή επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα στην καμπίνα του αεροσκάφους το οποίο στη συνέχεια κατέπεσε στη Μάγχη.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνες, τοξικολογικές εξετάσεις στο σώμα του ποδοσφαιριστή αναφέρουν ότι το επιβλαβές αέριο μπορούσε να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή απώλεια αισθήσεων, ενώ είναι πιθανό και ο πιλότος να επηρεάστηκε σε κάποιο βαθμό από την έκθεση στο μονοξείδιο του άνθρακα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα το αέριο μπορεί να «μειώσει ή να εμποδίσει την ικανότητα ενός πιλότου να πετάξει αεροσκάφος ανάλογα με το επίπεδο της έκθεσης».

Το αίμα του Εμιλιάνο Σάλα είχε κορεσμό του μονοξειδίου του άνθρακα στο 58%, δηλαδή ένα υψηλό επίπεδο τοξίνης, όπως σημειώνεται και επειδή ο ποδοσφαιριστής βρισκόταν στο πιλοτήριο, εκτιμάται ότι και ο πιλότος είχε εκτεθεί στο μονοξείδιο του άνθρακα, η σορός του οποίου δεν βρέθηκα ποτέ.

Ο Αργεντινός επιθετικός ταξίδεψε με το αεροπλάνο για να κάνει την πρώτη προπόνησή του στην Κάρντιφ, έχοντας ολοκληρώσει μια μεταγραφή ρεκόρ αξίας 15 εκ. λιρών από την Ναντ, όταν συνετρίβη στις 21 Ιανουαρίου.

Τα συντρίμμια βρέθηκαν στις 3 Φεβρουαρίου μετά από ιδιωτική χρηματοδοτούμενη υποβρύχια έρευνα και το σώμα του Σάλα ανακτήθηκε τρεις ημέρες αργότερα. Αργότερα εκείνο το μήνα το σώμα του Σάλα μεταφέρθηκε στην Αργεντινή για την κηδεία του.