Οι επεμβάσεις στα κτίρια χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη μελέτη στατικής επάρκειας είναι κίνδυνος - θάνατος στην περίπτωση ενός σεισμού, προειδοποιούν οι ειδικοί. Το αυθαίρετο γκρέμισμα των τοίχων για να δημιουργηθούν μεγαλύτερα ανοίγματα ή περισσότερα δωμάτια αλλά και τα κινητά χωρίσματα είναι μερικές μόνο από τις παρεμβάσεις που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή όσων ζουν και εργάζονται σε κτίρια που έχουν υποστεί τέτοιου είδους μετατροπές.

Η Ελλάδα είναι η πιο σεισμογενής χώρα της Ευρώπης. Αλλά, όπως συνηθίζουν να λένε οι ειδικοί, ύστερα από κάθε χτύπημα του Εγκέλαδου «τα κτίρια σκοτώνουν και όχι οι σεισμοί». Προχειρότητα και δομημένο περιβάλλον είναι δύο έννοιες εκ διαμέτρου αντίθετες.

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν έναν οδηγό επιβίωσης με συμβουλές για τη σεισμική προστασία - και όχι μόνο - με τη βοήθεια του ακαδημαϊκού, μέλους της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, ομότιμου καθηγητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και καθηγητή Αντισεισμικών Κατασκευών Παναγιώτη Καρύδη, τις οποίες πρέπει να λάβουν υπόψη τόσο η πολιτεία όσο και οι μηχανικοί, οι κατασκευαστές αλλά και οι ιδιοκτήτες - ένοικοι.

Πλέον, στο κάδρο με τα μέτρα προστασίας πρέπει να μπουν και οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή. Και αυτό επειδή δεν είναι μόνο οι σεισμοί που προκαλούν ζημιές και «πληγώνουν» τα κτίρια. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, ο Παναγιώτης Καρύδης, πάντα υπάρχει η περίπτωση να ακολουθούμε όλους τους κτιριοδομικούς κανονισμούς (και τις προδιαγραφές υλικών) για να έχουμε ανθεκτικότερες κατασκευές, αλλά να μην καταφέρνουμε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος. Στη διεθνή βιβλιογραφία το φαινόμενο αυτό αναφέρεται ως «τεχνολογικό παράδοξο» (technological paradox).

 

-Ποιες παρεμβάσεις στα σπίτια θεωρεί άκρως επικίνδυνες ο καθηγητής του ΕΜΠ

-Η σημασία του προσεισμικού ελέγχου και της ασφάλισης των σπιτιών

-Θερμοπρόσοχη και ψευδοροφές: Οι κίνδυνοι που κρύβουν

 

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ της Παρασκευής

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από