Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι αγοραστές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, με την τελική επιλογής τους, αφού, πολλές από αυτές τις εταιρείες προσφέρουν όντως πραγματικές ευκαιρίες με ελαστικά που συμφέρουν ( είτε γιατί προέρχονται από αντικατάσταση ελαφρώς μεταχειρισμένων μοντέλων, είτε γιατί είναι πολύ προσιτά), όμως, δεν πρέπει να αγνοούμε ότι υπάρχουν και οι περιπτώσεις με μεταχειρισμένα ελαστικά που κρύβουν πολύ σοβαρούς κινδύνους για την οδική ασφάλεια.

Μια από τελευταίες έρευνες – για λογαριασμό μεγάλης γερμανικής εταιρείας ελαστικών– φανέρωσε αρκετά …λαυράκια σχετικά με την κακή κατάσταση των μεταχειρισμένων ελαστικών. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά επικινδυνότητας: Δεν πληρούν ούτε τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας, παρουσιάζουν σημαντικές φθορές στο πέλμα, ζημιές στα πλαϊνά, ενώ, αρκετά από αυτά έχουν υψηλό ποσοστό κλαταρισμάτων, κυρίως στις υψηλές ταχύτητες, που σημαίνει ότι εγκυμονούν και κινδύνους για τους επιβάτες/οδηγούς.

Μύθος ότι γλιτώνουμε πάντα χρήματα

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι μύθος το γεγονός ότι, τα φθηνά, μεταχειρισμένα ελαστικά εξοικονομούν χρήματα στην τσέπη του οδηγού, αφού, συγκριτικά με τα καινούργια έχουν (χωρίς αυτό να αποτελεί πάντα τον κανόνα ) πολύ μικρή διάρκεια ζωής, οπότε, αν υπολογίσουμε την χιλιομετρική απόδοση τους, τότε το τελικό τους κόστος να είναι μεγαλύτερο, συγκριτικά με την αγορά ενός καινούργιου.

Σήμερα, τα καινούργια ελαστικά μεγάλων κατασκευαστών έχουν εγγυημένη διάρκεια ζωής έως 40.000 χιλιόμετρα ή τρία χρόνια ( όποιο επέλθει πρώτο). Ο οδηγός θα πρέπει να γνωρίζει ότι, μια καινούργια τετράδα ελαστικών σε ένα μικρομεσαίο – μεσαίο αυτοκίνητο μπορεί να κοστίζει 350 – 400 ευρώ ( για ελαστικά μεγάλων εταιρειών) ή και 270 – 300 ευρώ, για ελαστικά που είναι καινούργια, αλλά, προέρχονται από πιο χαμηλού κόστους εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση, τα καινούργια ελαστικά προσφέρονται με εγγύηση, και η απόδοση τους είναι υπερδιπλάσια των μεταχειρισμένων.  Επίσης, είναι συχνό το φαινόμενο αρκετοί οδηγοί πλέον καταφεύγουν σε ιδιαίτερα φθηνές λύσεις, και στα μεταχειρισμένα ελαστικά, απλά, για να περάσουν το ΚΤΕΟ ή επειδή το ελαστικό τους έχει κλατάρει.

 Δεν αποκλείονται οι ευκαιρίες που αξίζουν

Πάντως, δεν αποκλείετε να υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες στην αγορά μεταχειρισμένων ελαστικών, που όντως, αξίζουν την προσοχή των υποψήφιων αγοραστών. « Μια από αυτές τις περιπτώσεις, είναι, οι περιπτώσεις ελαφρώς μεταχειρισμένων ελαστικών που προέρχονται από νεοαποκτηθέντα αυτοκίνητα, όπου  ο ιδιοκτήτης προβαίνει στην αντικατάσταση τους με ακόμη υψηλότερης απόδοσης ελαστικά. Τότε, αυτές οι περιπτώσεις αξίζουν, αλλά, είναι κάτι που θα πρέπει να γνωρίζουμε από πριν».