Οι επιστήμονες συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι είναι πιθανό να δούμε ακόμα πιο ακραία κύματα καύσωνα στο μέλλον εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ο καύσωνας που σημειώνεται στην Αλάσκα προκαλεί δασικές πυρκαγιές και το λιώσιμο παγετώνων, με αποτέλεσμα οι μεγαλύτερες πόλεις της αμερικανικής πολιτείας να πνίγονται στον καπνό και οι ποταμοί της να υπερχειλίζουν με νερό από την τήξη του χιονιού.

Ταυτόχρονα οι πυρκαγιές στη Σιβηρία έχουν δημιουργήσει ένα σύννεφο καπνού που εκτείνεται σε 4,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα πάνω από την κεντρική βόρεια Ασία.

Τα αεροσκάφη του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που έχουν επιστρατευθεί για να συμμετάσχουν στο έργο της κατάσβεσης στη Σιβηρία, πραγματοποιούν τουλάχιστον 20 πτήσεις ημερησίως.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δώσει εντολή για ενεργοποίηση αυξανόμενων μονάδων των ενόπλων δυνάμεων, ενώ και οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να συνδράμουν.

Η Ρωσία για την ώρα δεν έχει δεχθεί τη βοήθεια, ωστόσο υπάρχει διπλωματική σύγκλιση των δύο κρατών για την κρίση.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτό που συμβαίνει στον Αρκτικό κύκλο είναι το αποτέλεσμα ενός πιο θερμού πλανήτη λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου.

Πηγή: onetv.gr