Τις επιπτώσεις του κινδύνου ενός άτακτου Brexit μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της ΕΕ για τη διαδικασία αποχώρησης ενός κράτους – μέλους, καθώς και τη διαδοχή της Τερέζα Μέι από τον Μπόρις Τζόνσον, υφίσταται το βρετανικό νόμισμα, το οποίο υποχώρησε τη Δευτέρα κάτω από τα 1,23 δολάρια για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 2017.

Για τη στερλίνα ο μήνας που εκπνέει είναι ένας από τους χειρότερους από την εποχή του δημοψηφίσματος του 2016 για το Brexit – από την 1η Ιουλίου έως χθες είχε χάσει το 3,4% της αξίας της έναντι του ευρώ, αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ της Τρίτης. «Η αγορά πλέον ανησυχεί όλο και πιο σοβαρά για την πιθανότητα ενός σκληρού Brexit», δήλωσε στο Reuters αναλυτής της Commerzbank στη Φρανκφούρτη. Παρά τους βρετανικούς λεονταρισμούς, οι επενδυτές πίστευαν ότι εντέλει η λογική θα πρυτανεύσει και ότι θα καταστεί δυνατή, έστω και την τελευταία στιγμή, μια συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών για συντεταγμένη αποχώρηση από την ΕΕ. Η εγκατάσταση του Μπόρις Τζόνσον στο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ απομακρύνει τις ελπίδες επιτυχούς επαναδιαπραγμάτευσης και προετοιμασίας της εξόδου στις 31 του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Η… απειλή των πρόωρων εκλογών

Εκτός από τη θυελλώδη ιδιοσυγκρασία και την εριστική ρητορική του Μπόρις Τζόνσον, η στερλίνα πιέζεται ασφυκτικά και από τις αυξημένες πιθανότητες να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, πιθανότητα που ενισχύεται από το ουδόλως παράδοξο γεγονός της δημοσκοπικής ενίσχυσης του Συντηρητικού Κόμματος μετά την ανάληψη της ηγεσίας του από τον Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με το YouGov τα ποσοστά των Τόρις εκτινάχθηκαν στο 31% τις τελευταίες ημέρες και βέβαια στις καλοκαιρινές δημοσκοπήσεις δεν μετέχουν οι Βρετανοί που λιάζονται στις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου, οι οποίοι πληρώνουν ακριβότερα τα καταλύματα, τις μπύρες και τις ξαπλώστρες. Διότι η στερλίνα δεν υποχώρησε τη Δευτέρα μόνο έναντι του δολαρίου (κατά περισσότερο από 1%). Εχασε και το 0,6% της αξίας της έναντι του ευρώ αγγίζοντας τις 1,09675 στερλίνες ανά ευρώ, πέφτοντας δηλαδή από το σημαντικό από ψυχολογικής απόψεως κατώφλι των 1,10 στερλινών ανά ευρώ.

Οι αγορές φοβούνται ότι οι εκλογές θα ενισχύσουν πολιτικά τον νέο πρωθυπουργό και θα τον βοηθήσουν να ξεπεράσει την αντίθεση του Κοινοβουλίου για ένα άτακτο Brexit που, πιθανότατα, θα βυθίσει τη βρετανική οικονομία στην ύφεση. «Η ρητορική της νέας κυβέρνησης ενισχύει τις πιέσεις στη στερλίνα, που οδεύει πλέον προς τα επίπεδα των 1,08 ανά ευρώ και του 1,20 δολαρίου τους επόμενους μήνες», αναφέρουν σε σημείωμα προς του πελάτες τους αναλυτές της ING που πιστεύουν, όπως και άλλοι συνάδελφοί τους εξάλλου, ότι το νόμισμα δεν έχει προεξοφλήσει ακόμα ένα άτακτο Brexit.

Υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που προειδοποιούν για το ενδεχόμενο να πυροδοτηθεί ένα κύμα κερδοσκοπίας κατά του βρετανικού νομίσματος στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος με ανατροφοδοτούμενα «σορταρίσματα» στη στερλίνα. Φοβούνται ότι ο φαύλος κύκλος που θα δημιουργηθεί θα κάνει να μοιάζει με παιδική χαρά η διαβόητη σπέκουλα του Τζορτζ Σόρος κατά της στερλίνας το 1992, τη μακρινή χρονιά της συμφωνίας του Μάαστριχτ, που είχε ως αποτέλεσμα να εξοστρακιστεί τότε η στερλίνα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΕΜΣΙ) που δρομολόγησε τη γέννηση του ευρώ.

Τα βρετανικά ομόλογα

ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ. Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι το ξεπούλημα της στερλίνας από τους τρομαγμένους επενδυτές ωφελεί τις βρετανικές αγορές κεφαλαίων και ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της βρετανικής κυβέρνησης υποχώρησε κατά 5,6 μονάδες βάσης στο 0,632% χθες, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την επομένη του δημοψηφίσματος για το Brexit. Οσο για τον FTSE-100 κατέγραψε χθες ένα από τα μεγαλύτερα άλματα που έχει πετύχει από την αρχή του έτους, εκτινασσόμενος κατά σχεδόν 2% υψηλότερα και φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2018. Η προοπτική νέας μείωσης των βρετανικών επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας δίνει στον «FTSE» ακόμα μεγαλύτερη ώθηση.