Είναι από εκείνες τις εικόνες που δεν σβήνουν γρήγορα από το μυαλό. Που δεν χρειάζονται λέξεις για να περιγραφούν. Είναι η φρίκη του πολέμου στη Συρία. Η φωτογραφία η οποία κάνει το γύρο του Διαδικτύου προκαλώντας παγκόσμια θλίψη αλλά και συνάμα οργή, τραβήχτηκε, αμέσως μετά από μια πρόσφατη αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Συρία.

Σε αυτή τη φωτογραφία, ένα πεντάχρονο κορίτσι, εγκλωβισμένο στα χαλάσματα ενός βομβαρδισμένου κτιρίου, γραπώνει απεγνωσμένα την μόλις επτά μηνών αδελφούλα του από το μπλουζάκι της, προκειμένου να μην πέσει στο κενό, ενώ ο πατέρας των κοριτσιών κοιτάζει τα παιδιά του έντρομος.

Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται το τοπικό μέσο SY-24, το τραγικό συμβάν συνέβη την προηγούμενη Τετάρτη στην πόλη Αρίχα, στο Ιντλίμπ, αμέσως μετά την αεροπορική επιδρομή.

«Ο φωτογράφος αρχικά δεν μπορούσε να διακρίνει τίποτα λόγω της σκόνης που είχε σηκωθεί, όμως στη συνέχεια άκουσε τα κλάματα και τις φωνές των παιδιών και του πατέρα τους» είπε το SY-24 στο BBC News.

Ο δημοσιογράφος Bashar al-Sheikh τράβηξε με την κάμερά του την οικογένεια που είχε παγιδευτεί στα ερείπια, προτού αφήσει κάτω τον εξοπλισμό και τρέξει να τους βοηθήσει. Λίγες στιγμές αργότερα, όπως επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο, το κτίριο κατέρρευσε, προκαλώντας ακόμα πιο σοβαρούς τραυματισμούς στα δύο παιδιά, την πεντάχρονη Ριχάμ και την μόλις 7 μηνών Τούκα.

Τα κοριτσάκια απεγκλωβίστηκαν από τα ερείπια και διακομίστηκαν εσπευσμένα σε τοπική κλινική. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν σε μεγαλύτερη κλινική στο Ιντλίμ, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής τους. Δυστυχώς, όμως, η πεντάχρονη ηρωίδα που έδωσε τόσο μεγάλη μάχη για να σώσει την αδελφούλα της υπέκυψε στα τραύματά της, ενώ το βρέφος νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας, σύμφωνα πάντα με το BBC και το SY-24.

Πόλη – κόλαση

Οι βομβαρδισμοί σχολείων, νοσοκομείων και αγορών από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και τις ρωσικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 103 αμάχους τις τελευταίες δέξα ημέρες, ανάμεσά τους 26 παιδιά, όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, Μισέλ Μπατσελέτ.

«Πρόκειται για μη στρατιωτικούς στόχους και φαίνεται απίθανο, δεδομένης της συστηματικότητας με την οποία γίνονται αυτές οι επιθέσεις, να πλήττονται κατά λάθος» πρόσθεσε.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων εχθροπραξιών στη βορειοδυτική Συρία, όπου η επαρχία Ιντλίμπ και η γύρω περιοχή, που τελούν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, βομβαρδίζονται από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και τις ρωσικές δυνάμεις,

Η επαρχία Ιντλίμπ ελέγχεται σε μεγάλο μέρος από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ.