Στα ύψη παραμένει η ένταση στο Στενό του Ορμούζ, μετά τη «σύλληψη» ενός βρετανικού τάνκερ από του Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Η Τεχεράνη διαμηνύει πως το δεξαμενόπλοιο «παραβίασε τους διεθνείς κανόνες», ενώ η βρετανική πλευρά προειδοποιεί με άμεσα μέτρα αν δεν αφεθεί ελεύθερο. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ανάπτυξη αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού και υλικού στη Σαουδική Αραβία, την ώρα που είναι έκδηλη η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας.

Το Ιράν ακινητοποίησε το Stena Impero ύστερα από ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη με ένα αλιευτικό σκάφος, διατείνεται η Τεχεράνη, η οποία αναφέρει πως το ψαράδικο επιχείρησε να ειδοποιήσει το τάνκερ, το πλήρωμά του, όμως, δεν έδωσε καμία σημασία. Το 23μελες πλήρωμα του τάνκερ θα κρατηθεί στο πλοίο μέχρι το τέλος της έρευνας, δήλωσε ιρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Fars, σύμφωνα με το CNNi.

«Δεκαοχτώ μέλη, ανάμεσά τους ο καπετάνιος, είναι ινδικής εθνικότητας και οι άλλα πέντε είναι φιλιππινέζικης, λετονικής και ρωσικής εθνικότητας» πρόσθεσε ο ίδιος.

Με «σοβαρές επιπτώσεις» απειλεί η Βρετανία

Η Βρετανία έχει προειδοποίησε με «σοβαρές επιπτώσεις» σε περίπτωση που το Ιράν δεν απελευθερώσει άμεσα το δεξαμενόπλοιο.

«Αυτή η σύλληψη είναι απαράδεκτη. Είναι βασικό να τηρείται η ελεύθερη ναυσιπλοήγησης και όλα τα πλοία να μπορούν να κινούνται ελεύθερα στην περιοχή» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ.

Παράλληλα, ο Χαντ τόνισε πως η χώρα του δεν εξετάζει τη λήψη στρατιωτικών μέτρων, όμως είπε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιχειρήσει να βρει «διπλωματική λύση» για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε με τον αμερικανό ομόλογό του, ενώ τόνισε πως θα μιλήσει και με τον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας το συντομότερο δυνατό. «Δεν αναζητούμε (σ.σ. λύση με) στρατιωτικά μέσα» τόνισε ο Χαντ και προειδοποίησε εν νέου με αυστηρά μέτρα.

Τραμπ: Θα μιλήσω με τη Βρετανία

Ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ενημερωθεί για τα γεγονότα στον Κόλπο και τόνισε θα συνομιλήσει με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη «σύλληψη» του βρετανικού δεξαμενόπλοιου.

Ο Τραμπ προέβη σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο. Επίσης, τόνισε ότι είπε στον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Ραντ Πολ να εμπλακεί στις συνομιλίες με το Ιράν.

Την ίδια ώρα, ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ενέκρινε την ανάπτυξη αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού και υλικού στη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, σημειώνοντας ότι η κίνηση έχει στόχο να υπάρξει ένα «επιπρόσθετο μέσο αποτροπής» μπροστά στις «αναδυόμενες και σοβαρές απειλές» στην περιοχή του Κόλπου.

Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί διευκρίνισε ότι θα αναπτυχθούν άλλοι περίπου 500 στρατιωτικοί στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα από το Πεντάγωνο.

Τον Ιούνιο, το Πεντάγωνο είχε αναγγείλει πως θα αναπτυχθούν περίπου 1.000 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, χωρίς να αποσαφηνίσει πού ακριβώς.

Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα

Την έντονη ανησυχία τους για τις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο εξέφρασαν σήμερα Γερμανία και Γαλλία.

Το Βερολίνο καλεί μάλιστα την Τεχεράνη να «απελευθερώσει άμεσα το πλοίο, καθώς και το πλήρωμά του», με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να κάνει λόγο για «αναίτια κατάσχεση» και να εκτιμά ότι μία περαιτέρω κλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων «θα είναι πολύ επικίνδυνη και θα υπονομεύσει όλες τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την εξεύρεση τρόπου αντιμετώπισης της παρούσας κρίσης».

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας σε ανακοίνωσή του σήμερα εκφράζει μεγάλη ανησυχία για την κατάσχεση τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή έπληξε τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

«Μάθαμε με μεγάλη ανησυχία την κατάσχεση του βρετανικού πλοίου από τις ιρανικές δυνάμεις. Την καταδικάζουμε κι εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στο Ηνωμένο Βασίλειο» αναφέρει.