Ξένο δεξαμενόπλοιο, με 12μελές πλήρωμα, κατέσχεσε το Ιράν, με την κατηγορία ότι μετέφερε λαθραίο πετρέλαιο στον Κόλπο, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης, πρόκειται για το ίδιο πλοίο το οποίο ρυμούλκησαν πλοία του ιρανικού πολεμικού ναυτικού, την Κυριακή, αφότου εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

«Ξένο δεξαμενόπλοιο που μετέφερε έναν τόνο λαθραίου πετρελαίου συνελήφθη την Κυριακή στο νησί Λαρκ στον Περσικό Κόλπο» ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης φορτίων πετρελαίου, το δεξαμενόπλοιο Riah με σημαία Παναμά, το οποίο πραγματοποιεί δρομολόγια στο Στενό του Χορμούζ για να ανεφοδιάζει άλλα πλοία, είχε εισέλθει στα ιρανικά χωρικά ύδατα στις 14 Ιουλίου. Έκτοτε τα ίχνη του χάθηκαν.

Η ένταση στο Στενό του Χορμούζ, από το οποίο διέρχεται σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου, έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι ευθύνεται για μια σειρά συμβάντων και επιθέσεων στην περιοχή.

Το Ιράν από την πλευρά του έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην κατάσχεση πλοίου του από μέλη του βρετανικού βασιλικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο λεχει χαρακτηρίσει «πειρατεία».