Έχει ήδη αρχίσει η προεργασία για την απαντητική επιστολή που ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα αποστείλει στον Μουσταφά Ακιντζί, στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, και σε άλλους αποδέκτες της πρότασης του τουρκοκύπριου ηγέτη για το θέμα της συνδιαχείρισης των υδρογονανθράκων, ανέφερε στο ΚΥΠΕ κυβερνητική πηγή.

Σημείωσε πως στόχος είναι με την απάντηση του κύπριου προέδρου να δοθεί το μήνυμα πως δεν υπάρχει χώρος για άλλη συζήτηση επί του θέματος αυτού, και πως η πρόταση Ακιντζί τορπιλίζει τη συμφωνία Χριστόφια – Ταλάτ για τους υδρογονάνθρακες, που επαναβεβαιώθηκε και από τον πρόεδρο Αναστασιάδη μετά την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Με την επιστολή του προέδρου Αναστασιάδη θα επεξηγηθούν ένας προς ένας οι λόγοι απόρριψης της πρότασης του κ. Ακιντζί, είπε η ίδια πηγή, επισημαίνοντας πως σε αυτήν θα γίνονται, μεταξύ άλλων, αναφορές στη συμφωνία Χριστόφια – Ταλάτ για τους ενεργειακούς πόρους, στην ψήφιση της νομοθεσίας για το Ταμείο Υδρογονανθράκων, στη Σύμβαση τoy OΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, και στο γεγονός ότι η Λευκωσία κατέθεσε στον ΓΓ του ΟΗΕ τις γεωγραφικές συντεταγμένες του βόρειου και βορειοδυτικού ορίου της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της και έχει κατ’ επανάληψη καλέσει, χωρίς ωστόσο ανταπόκριση, την Τουρκία σε διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η ίδια πηγή ανέφερε ακόμη πως ενδεχομένως η απάντηση του προέδρου Αναστασιάδη να μεταφερθεί κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο μεταφέρθηκε η πρόταση του κ. Ακιντζί, δηλαδή μέσω της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Σημείωσε, παράλληλα, πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να του αποστείλουν γραπτώς τις τοποθετήσεις/αναλύσεις που οι ίδιοι έκαναν κατά τη σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ενώ τους έδωσε αντίγραφα των επιστολών που ο ίδιος έστειλε τον Ιούνιο στον ΓΓ του ΟΗΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και για το θέμα της Αμμοχώστου.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη κάθοδο της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, στην Κύπρο, η ίδια πηγή ανέφερε πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Αρχηγών πως ο ίδιος διαβίβασε στην κ. Λουτ την επιθυμία της ε/κ πλευράς για μια επίσκεψή της στην Κύπρο, και είπε πως αναμένει νεότερα από αυτήν. Πιθανή επίσκεψη της κ. Λουτ στο νησί τοποθετείται πάντως στις αρχές Αυγούστου.

Εξάλλου ερωτηθείσα για τη στάση της Μόσχας κατά των μέτρων της ΕΕ ενάντια στην Τουρκία, λόγω των ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως αυτή εκφράστηκε με δηλώσεις του Ρώσου ΥΦΕΞ Αλεξάντερ Γκρούσκο στην εφημερίδα Izvestia, άλλη κυβερνητική πηγή σημείωσε στο ΚΥΠΕ πως η αντίδραση αυτή είναι αναμενόμενη, νοουμένου ότι η ΕΕ εφαρμόζει κυρώσεις και κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.