Η Βόρεια Μακεδονία αναμένει ότι θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ μέχρι τα τέλη του έτους και ελπίζει ότι θα λάβει ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Οκτώβριο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι.

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν τον περασμένο Φεβρουάριο μια συμφωνία με την οποία η Βόρεια Μακεδονία θα γίνει το 30ό μέλος του Συμφώνου. Η διαδικασία επικύρωσης υπό κανονικές συνθήκες διαρκεί περίπου ένα έτος. Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε επισήμως στα Σκόπια την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Από τη Σλοβενία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Πεντάροφσκι είπε ότι η χώρα του αναμένει «ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποδεχτεί την απόφασή της για την ημερομηνία (έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων) των Οκτώβριο». Πρόσθεσε ότι πιστεύει πως όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ εντός των επόμενων μηνών θα επικυρώσουν τη συμφωνία ένταξης της χώρας του.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό μετά την εκλογή του στο αξίωμα του προέδρου, τον Μάιο, ο Πεντάροφσκι εξέφρασε επίσης την έντονη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων στην περιοχή, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει μια ενδεχόμενη ανταλλαγή εδαφών μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου, ένα θέμα που τέθηκε πριν από αρκετούς μήνες.

«Τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν εκεί που βρίσκονται. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις… οι οποίες θα μπορούσαν να πλήξουν πολλές χώρες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Βόρειας Μακεδονίας», είπε, τονίζοντας ότι οι αλλαγές συνόρων θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε ένοπλες συρράξεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ