Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ έχει την εξουσία να άρει τις ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 κι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να βρει «κάποιον συμβιβασμό» στην όλη διαμάχη, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk.

«Αγοράζοντας τους S-400 δεν προετοιμαζόμαστε για πόλεμο. Προσπαθούμε να εγγυηθούμε την ειρήνη και την εθνική ασφάλειά μας» διαβεβαίωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Haberturk.

Επιμένοντας στο γεγονός ότι αυτή η αγορά δεν ήταν μια «επιλογή αλλά μια υποχρέωση» αναφορικά με την εθνική ασφάλεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι είναι πιθανό να συνομιλήσει σύντομα με τον Αμερικανό ομόλογό του, σύμφωνα με τις δηλώσεις που αναπαρήγαγαν τουρκικά ΜΜΕ που συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

«Η συμφωνία για τους S-400 είναι αυτή τη στιγμή η σημαντικότερη συμφωνία στην ιστορία μας» υπογράμμισε ο Ερντογάν, όπως έγραψε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah.

Συνεχίζονται οι παραδόσεις των S-400

H Ρωσία έστειλε σήμερα νέο φορτίο του αντιαεροπορικού της συστήματος S-400 σε μια βάση της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στην πρωτεύουσα, την Άγκυρα.

Το πέμπτο και έκτο αεροπλάνο που μετέφεραν το φορτίο έχουν ήδη προσγειωθεί ενώ αναμένεται εντός της ημέρας και ένα έβδομο, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας στο Twitter.

Η Τουρκία έλαβε την Παρασκευή τα πρώτα τρία φορτία με εξοπλισμό των S-400 και χθες ένα τέταρτο φορτίο, αψηφώντας τις απειλές για κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο πότε το αντιαεροπορικό σύστημα θα εγκατασταθεί και πότε θα είναι επιχειρησιακό.

Ερχονται αντίποινα στην Τουρκία

Τα στελέχη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχουν καταλήξει στο πακέτο κυρώσεων που θα επιβάλλει η Ουάσινγκτον στην Τουρκία για την παραλαβή του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, και αναμένεται να ανακοινώσουν τα μέτρα αυτά τις επικείμενες μέρες, ανέφερε σε δημοσίευμα του το Σάββατο το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση των σχεδίων της Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιλέξει μία από τις τρεις δέσμες δράσεων, εκπονημένες για να επιφέρουν διαφόρων κλιμάκων ποινές. Αυτές οι δέσμες μέτρων εκπορεύονται από τον Νόμο Περί Αντιμετώπισης Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act — CAATSA).

Οι πηγές δεν διευκρίνισαν στο Bloomberg ποιο πακέτο κυρώσεων έχει επιλεγεί. Η επιβολή αυτών χρειάζεται την έγκριση του Τραμπ.