Η ισπανική ACB αντέδρασε έντονα μετά την απόφαση της Ευρωλίγκας να αφαιρέσει τελείως από τα εθνικά εθνικά πρωταθλήματα τη σημασία της τελικής κατάταξης για τη συμμετοχή στη διοργάνωσή της.

Αναλυτικά όσα αναφέρει η ανακοίνωση της ACB:

«Η ACB εκφράζει την απόλυτη απόρριψη του μοντέλου που ενέκρινε μονομερώς η Ευρωλίγκα και υπογραμμίζει την ανάγκη διατήρησης ενός αθλητικού οικοσυστήματος στο οποίο τα εθνικά πρωταθλήματα προσφέρουν το δικαίωμα συμμετοχής στις βασικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Πριν από την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωλίγκα αναγγέλλοντας ένα νέο σύστημα πρόσβασης των ομάδων στη διοργάνωση με Wild Cards που αντικαθιστά την αξιολόγηση μέσω των εθνικών πρωταθλημάτων, η ACB θέλει να τονίσει:

-Απορρίπτει το μοντέλο που εγκρίθηκε μονομερώς από την Ευρωλίγκα.

-Την ανάγκη διατήρησης ενός αθλητικού οικοσυστήματος στο οποίο τα εθνικά πρωταθλήματα προσφέρουν το δικαίωμα συμμετοχής στις βασικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως συνέβαινε σε όλη την ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ και ισχύει στα σημαντικότερα αθλητικά πρωταθλήματα της Ευρώπης.

-Την αυθαιρεσία του νέου συστήματος συμμετοχής με τις πέντε Wild Cards, εκ των οποίων οι τρεις δίνονται ετησίως, το οποίο αντικαθιστά το σύνηθες μοντέλο της πρόσβασης μέσω της βαθμολογίας από τα εθνικά πρωταθλήματα».