Κλείνει σήμερα Τρίτη 9/7 επισήμως το μεγαλύτερο κέντρο υποδοχής μεταναστών στην Ευρώπη, που βρίσκεται στο Μίνεο, κοντά στην Κατάνη της Σικελίας, παρουσία του μεγαλύτερου επικριτή του, του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

«Τηρήσαμε την υπόσχεσή μας», δήλωσε ο Σαλβίνι πριν μία εβδομάδα όταν μεταφέρθηκαν και οι τελευταίοι ένοικοί του σε άλλο τεράστιο κέντρο υποδοχής μεταναστών στην Καλαβρία.

Τον Ιούλιο του 2014 οι μετανάστες που διέμεναν στο Μίνεο ξεπέρασαν τους 4.100, όμως έκτοτε άρχισε να μειώνεται ο αριθμός τους. Τον Ιούνιο του 2018 όταν ο Σαλβίνι ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών ήταν 2.500. Πλέον στρατιώτες απαγορεύουν την πρόσβαση στο κέντρο αυτό και ελέγχουν κάθε αυτοκίνητο που περνά.

Η λειτουργία του κέντρου υποδοχής μεταναστών είχε ούτως ή άλλως επισκιαστεί από σκοτεινές υποθέσεις. Ακόμη εκκρεμούν πολλές δικαστικές έρευνες, στις οποίες εμπλέκονται μεταξύ άλλων η πρώην δήμαρχος του Μίνεο και ο πρώην διευθυντής του κέντρου υποδοχής. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν διαφθορά στην ανάθεση έργων, ψευδείς δηλώσεις για μεγαλύτερο αριθμό τροφίμων, καθώς οι μετανάστες εκεί δικαιούνταν να λαμβάνουν ένα συγκεκριμένο ποσό από το κράτος.

Επίσης, μόλις τον προηγούμενο Ιανουάριο η αστυνομία εξάρθρωσε ένα δίκτυο της νιγηριανής μαφία με έδρα το κέντρο υποδοχής, το οποίο επιδιδόταν σε λαθρεμπόριο κοκαΐνης και μαριχουάνας, αλλά και ένα δίκτυο πορνείας.

Οι αντιδράσεις

Ο Μασιμιλιάνο Τεράσι, ψυχολόγος που εργαζόταν στο κέντρο από τον Οκτώβριο του 2011, εκτιμά πως «με καλή διαχείριση το κέντρο θα μπορούσε να προσφέρει στην περιοχή και στην κατανόηση των ανθρώπων». Μάλιστα δηλώνει οργισμένος που τόσα χρόνια δουλειάς τερματίστηκαν τόσο αιφνιδιαστικά και χωρίς αναγνώριση.

Όταν είχε πρωτοανοίξει το κέντρο υποδοχής μεταναστών, όσοι διέμεναν σε αυτό είχαν βοήθεια, ζούσαν σε κανονικές συνθήκες υγιεινής. Όταν όμως ο αριθμός τους ξεπέρασε τους 3.000 τα πράγματα χάλασαν.

«Αν μιλάμε για τη λειτουργία του κέντρου στο τέλος, πιστεύω ότι σωστά έκλεισε. Όμως αν σκεφτούμε τι θα μπορούσε να είναι, νομίζω πως είναι κρίμα», συνέχισε ο Τεράσι.

Το κέντρο υποδοχής μεταναστών δημιουργήθηκε σε μια πρώην αμερικανική βάση, με 400 μικρά σπιτάκια. Στο τέλος του 2010 οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ακυρώνουν το συμβόλαιό τους.

Η εγκατάσταση του κέντρου υποδοχής σε αυτές τις εγκαταστάσεις προκάλεσε την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής και τη ζήλια των λιγότερο προνομιούχων κατοίκων της Σικελίας. Κατηγόρησαν τους αλλοδαπούς ότι χαλούν την αγορά για τους εργάτες καθώς ήταν διατεθειμένοι να εργαστούν για 10 ή 20 ευρώ την ημέρα χωρίς ασφάλιση.

Όμως στο κέντρο εργάζονταν και έως και 400 κάτοικοι της περιοχής. Μάλιστα ο νέος δήμαρχος του Μίνεο, ο Τζουζέπε Μιστρέτα, απείλησε να παραιτηθεί, αν το κράτος δεν βοηθήσει την κοινότητα να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από το κλείσιμο του κέντρου.

«Το κλείσιμο του Μίνεο αποτελεί έναν αμείλικτο επίλογο σε μια μεγάλη αυταπάτη, σε μια περιοχή που διψά για θέσεις εργασίας», περιέγραψε ο Νέλο Μουσουμέτσι περιφερειάρχης της Σικελίας.

Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από