Τρεις χώρες εξέφρασαν σήμερα Τρίτη την ανησυχία τους για τις νέες παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ ανοικτά της κατεχόμενης Καρπασίας. Πρόκειται για την Γαλλία, την Μ. Βρετανία και την Αίγυπτο. Εδικότερα:

Εκκληση του γαλλικού ΥΠΕΞ

Το Παρίσι, μέσω ανακοίνωσης, που εξέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια που θα ήταν αντίθεση προς τον νόμο και θα έθετε σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα. Τονίζει επίσης ότι η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να γίνεται σεβαστή, παραπέμποντας στη δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του γαλλικού ΥΠΕΞ:

«Η Τουρκία ανακοίνωσε νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες θα γίνουν εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Γαλλία σε αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζει τη σταθερή της δέσμευση για σεβασμό του δικαίου της θάλασσας, καθώς και την αλληλεγγύη της προς την Κύπρο. Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου πρέπει να γίνουν σεβαστά, όπως υπενθύμισε παρομοίως η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Καλούμε την Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια που θα ήταν αντίθεση προς τον νόμο και θα έθετε σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα.»

Προτεραιότητα του Λονδίνου η αποκλιμάκωση

Την αντίθεσή της με τις τουρκικές γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου εξέφρασε και η Βρετανία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι προτεραιότητα του Λονδίνου είναι η αποκλιμάκωση και η επίλυση τέτοιων διενέξεων μέσω διαλόγου.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις παραβιάσεις του τουρκικού πλοίου γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ, εκπρόσωπος της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας στην Κύπρο δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή του με τα τουρκικά γεωτρητικά σχέδια στα ύδατα γύρω από την Κύπρο και «αυτό περιλαμβάνει τις γεωτρήσεις στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Κύπρου».

«Η προτεραιότητά μας είναι να δούμε να αποκλιμακώνεται η κατάσταση. Πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμο για τη σταθερότητα στην Μεσόγειο και για την συνοχή του διεθνούς συστήματος, το οποίο βασίζεται σε κανόνες, διενέξεις όπως αυτή να επιλύονται όχι μέσω της ισχύος, της στρατιωτικοποίησης ή του εξαναγκασμού, αλλά μέσω διαλόγου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει να εργάζεται με την Κυπριακή Δημοκρατία και την ευρύτερη περιοχή προς τον σκοπό αυτό. «Συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εκμετάλλευση του πετρελαίου και φυσικού αερίου στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη» κατέληξε ο εκπρόσωπος της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας στην Κύπρο.

Ανησυχεί και η Αίγυπτος

Ανακοίνωση αναφορικά με τα σχέδια της Τουρκίας για εξερεύνηση πετρελαίου κοντά στην Κύπρο, εξέδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Σ’ αυτή επισημαίνεται ότι: «Η αποφασιστικότητα (της Τουρκίας) να συνεχίσει τις μονομερείς πρωτοβουλίες της αυξάνει τον βαθμό της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Αίγυπτος υπογραμμίζει την αναγκαιότητα μη κλιμάκωσης της κατάστασης και του σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου», καταλήγει η ανακοίνωση.