Εξελίξεις σημειώθηκαν στην υπόθεση των 46 προσφύγων που έφτασαν με το ιστιοφόρο Alex, της ιταλικής ΜΚΟ Mediterranea, το απόγευμα του Σαββάτου στη Λαμπεντούζα.

Πριν από λίγες ώρες η Ιταλία δέχτηκε να πατήσουν στεριά οι μετανάστες  του Alex, βάζοντας έτσι προσωρινό τέλος στην περιπέτειά τους . Ταυτόχρονα, η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε την κατάσχεση του πλοίου.

Τις πληροφορίες αυτές έδωσε μέσω Facebook  έλληνας διασώστης του Alex, με την ακόλουθη ανάρτηση, ο οποίος χρησιμοποίησε υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά της κυβέρνησης της Ιταλίας:

Κατάσχεση του ιστιοπλοϊκού σκάφους που διέσωσε 59 ναυαγούς πρόσφυγες. Πριν από λίγες ώρες, η Ιταλία δέχθηκε επιτέλους να πατήσουν στεριά οι 46 εναπομείναντες πρόσφυγες, που αφού γλίτωσαν από σκλαβοπάζαρα, εκτελέσεις και βιασμούς, αφού επέζησαν του πνιγμού, αφέθηκαν για 48 ώρες παγιδευμένοι στο σκάφος μας, κάτω από τον ήλιο, στους 40 βαθμούς, χωρίς τουαλέτες, για να κάνει ο Σαλβίνι το κομμάτι του. ‬

Ταυτόχρονα, με την αποβίβαση, η αστυνομία (Guardia di Finanza) μάς ανακοίνωσε ότι κατάσχει το ιστιοπλοϊκό μας σκάφος, Alex, κι επιβάλλει πρόστιμο στον καπετάνιο μας και στον ενοικιαστή του σκάφους 16.660 ευρώ, για παράνομη είσοδο στα ιταλικά ύδατα και στο λιμάνι της Λαμπεντούζας. Είναι η εφαρμογή του νέου νόμου του Σαλβίνι για την «ασφάλεια του κράτους», που προβλέπει πιο σκληρή ποινικοποίηση της διάσωσης.

Λογικά ο καπετάνιος θα κατηγορηθεί τις επόμενες μέρες για διακίνηση παράνομων μεταναστών, που είναι η καρμπόν κατηγορία για κάθε άνθρωπο που διασώζει μη λευκούς ναυαγούς, στην κεντρική Μεσόγειο. ‬

Η κατάσχεση πάντως δεν θα είναι μόνιμη, αλλά προσωρινή για την συλλογή στοιχείων.

Όλα αυτά τα περιμέναμε και είναι το αναγκαίο τίμημα αν θέλουμε να χτυπηθεί ο φασισμός που αναδύεται, αν θέλουμε να σπάσει ο αποκλεισμός στα ευρωπαϊκά λιμάνια και η απαγόρευση της διάσωσης ανθρώπινων ζωών.

Πάντως, ο Σαλβίνι φώναζε ότι δεν θα μπούμε ούτε στα ιταλικά χωρικά ύδατα, ούτε θα αποβιβαστεί κανένας μετανάστης. Μάλλον δεν τα κατάφερε.

Έντονη αντίδραση της Γερμανίας

Η απάνθρωπη στάση του Σαλβίνι, αν και έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενεργοποιώντας οργανώσεις και κόμματα και στο εσωτερικό της Ιταλίας, δεν έχει ακόμη καταδικαστεί από την Ευρώπη, και κυρίως δεν έχει αντιμετωπιστεί από την Ευρώπη με κάποιο τρόπο που να σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η μόνη που αντέδρασε πιο έντονα ζητώντας από την Ιταλία και τον Σαλβίνι να επανεξετάσει τη μεταναστευτική πολιτική του ήταν η Γερμανία.

Ειδικότερα, ανεβάζοντας τους τόνους, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χόρστ Ζεεχόφερ, έγραψε στον ιταλό συνάδελφό του Ματέο Σαλβίνι, ζητώντας να επανεξετάσει τη μεταναστευτική του πολιτική. «Σας ζητώ επειγόντως να επανεξετάσετε τη θέση σας σχετικά με το κλείσιμο των ιταλικών λιμένων […] Τα πλοία που σώζουν τους μετανάστες δεν πρέπει να μείνουν για να περιπλανηθούν στη Μεσόγειο, ό, τι κι αν είναι» πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός, αναφερόμενος στις ΜΚΟ.

Άμεση και κατηγορηματικά αρνητική ήταν η απάντηση του Σαλβίνι: «Μήπως η γερμανική κυβέρνηση μού ζητά να ανοίξω ιταλικούς λιμένες; Απολύτως όχι. Ζητάμε από την κυβέρνηση Μέρκελ να αποσύρει τη γερμανική σημαία από πλοία που βοηθούν τους λαθρεμπόρους και να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους που αγνοούν τους ιταλικούς νόμους».