Η Δευτέρα 8 Ιουλίου θα είναι, σε κάθε περίπτωση, μια διαφορετική μέρα για τον Αλέξη Τσίπρα. Το αυριανό εκλογικό αποτέλεσμα προφανώς και θα επιδράσει καταλυτικά στις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως θα διαμορφώσει ένα διαφορετικό πολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να κινηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά, εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα πρόκειται για μια τελείως άλλη πολιτική περίοδο για τον Τσίπρα.

Ο Πρωθυπουργός, πάντως, εμφανίζεται έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα και έχει πλήρη συναίσθηση του περιβάλλοντος εντός του οποίου κινείται και άρα είναι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο. Ακόμα και για την περίπτωση της ήττας, ο Τσίπρας έχει έτοιμο το πλάνο της επόμενης μέρας, όσο και εάν επιμένει σε όλες τις ομιλίες του πως ο στόχος είναι η νίκη.

Σε περίπτωση αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος, ο Τσίπρας είναι σαφές, όπως έχει πει και στους συνεργάτες του, ότι θα γίνει κανονικά η άτυπη «τελετή» παράδοσης – παραλαβής του Μεγάρου Μαξίμου. Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν είχε γίνει το 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές, καθώς ο τότε απερχόμενος και ηττημένος πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιδεικτικά αγνόησε τον νικητή των εκλογών μη παραδίδοντας το Μέγαρο Μαξίμου. Εξάλλου, το διαμήνυσε και προχθές το βράδυ στη συνέντευξη που έδωσε στον Αlpha, όπου και είπε πως είναι αυτονόητο κομμάτι του πολιτικού πολιτισμού να παραδώσει στον αντίπαλό του και έστρεψε τα πυρά του στον Σαμαρά, με την επισήμανση «ο προκάτοχός μου δεν είχε το κουράγιο να το τηρήσει».

Η βασική αρχή του Τσίπρα με βάση και όσα έχει συζητήσει με στενούς συνεργάτες του είναι ότι «στη ζωή και στην πολιτική, καθένας πρέπει να γνωρίζει να κερδίζει αλλά και να χάνει, και να ξανασηκώνεται και να ξανακερδίζει». Αρα, σε περίπτωση ήττας, ο ίδιος με πλήρη επίγνωση της κατάστασης θα αναγνωρίσει την υπεροχή του αντιπάλου του, θα δείξει στον ελληνικό λαό ότι ξέρει να χάνει και το στοίχημα για τον ίδιο είναι να ξανασηκωθεί, να σταθεί στα πολιτικά του πόδια και να διαμορφώσει τους όρους και τις συνθήκες για μελλοντική νίκη.

-Ποια τα σχέδια Τσίπρα για το κόμμα μετά τις εκλογές;

-Πώς αποτιμά την τετραετή θητεία του στο Μέγαρο Μαξίμου;

-Όλο το παρασκήνιο της εξάμηνης κατρακύλας

Διαβάστε περισσότερα στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο

Ο Τσίπρας της Δευτέρας