Η εικόνα που αντίκρισαν περαστικοί προ ημερών στου Γουδή, στην οδό Σινώπης, συγκλόνισε ολόκληρη τη γειτονιά. Στο πεζοδρόμιο βρισκόταν το πτώμα μιας ηλικιωμένης γυναίκας τυλιγμένο σε μια κουβέρτα.

Λίγες ώρες αργότερα, ολόκληρο το πανελλήνιο έμενε εμβρόντητο όταν μάθαινε ότι δράστης της δολοφονίας της 92χρονης γυναίκας ήταν η ίδια της η κόρη. Ανάμεσα σ’ αυτά που είπε η 68χρονη στους αστυνομικούς ήταν πως είχε κουραστεί να φροντίζει τη μητέρα της, η οποία αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Ισχυρίστηκε ότι ήθελε να την απαλλάξει από την ταλαιπωρία και γι’ αυτό αποφάσισε να τη σκοτώσει.

Το παραπάνω περιστατικό είναι ένα από πολλά σε μια αλυσίδα εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας ή εγκλημάτων ανάμεσα σε στενά συγγενικά πρόσωπα που καταγράφονται όλο και συχνότερα από την Ελληνική Αστυνομία. Στα χρόνια της κρίσης, και συγκεκριμένα στην οκταετία 2010-2018, της οικονομικής ασφυξίας που βίωσαν χιλιάδες πολίτες, τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, οι κακοποιήσεις συζύγων, οι μητροκτονίες, οι απόπειρες ανθρωποκτονίας παρουσίασαν κατακόρυφη αύξηση.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε μία χρονιά (από το 2010 στο 2011) και από τα 1.303 έφτασε τις 2.005. Αλλά και στη συνέχεια οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας εμφανίζουν σταθερή αύξηση κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας. Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι αιτία ενός εγκλήματος είναι ένας μόνο παράγοντας, όπως για παράδειγμα η ανεργία, η φτώχεια και η έλλειψη οικονομικών πόρων. Εντούτοις, όπως όλα δείχνουν, η παρατεταμένη οικονομική κρίση στη χώρα μας πυροδότησε και επηρέασε το φαινόμενο των εγκλημάτων ανάμεσα σε συγγενικά πρόσωπα. Ειδικοί που μιλούν στα «ΝΕΑ» επισημαίνουν πως η οικονομική κρίση και οι συνέπειες που είχε στα νοικοκυριά φαίνεται πως αποτέλεσαν ακόμη έναν παράγοντα – ανάμεσα σε άλλους – ο οποίος δυστυχώς συνέβαλε στην τέλεση τέτοιων εγκλημάτων.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Αστυνομίας για την ενδοοικογενειακή βία την οκταετία 2010-2018;

Πώς η συρρίκνωση των πόρων λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ κρίσης και ενδοοικογενειακής βίας;

Ποια είναι τα πιο πρόσφατα χαρακτηριστικά περιστατικά βίας που προβλήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης;

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του Μάνου Χαραλαμπάκη στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο