Ράλι έκαναν οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές τη Δευτέρα, την πρώτη ημέρα λειτουργίας των αγορών μετά τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για έναρξη των συνομιλιών για μια νέα εμπορική συμφωνία.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφώνησαν το Σάββατο 29/6 να ξεκινήσουν και πάλι τις εμπορικές συνομιλίες, αφού νωρίτερα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσέφερε παραχωρήσεις μεταξύ των οποίων τη μη επιβολή νέων δασμών και τη μείωση των περιορισμών σε βάρος της τεχνολογικής εταιρίας Huawei. Η αρχική αντίδραση ήταν ανακούφιση ότι αποφεύχθηκαν τουλάχιστον οι νέοι δασμοί.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε νωρίτερα άνοδο 1% και ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε άλμα κατά 2,1% σε υψηλό διμήνου. Ο ευρύτερος παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης MSCI ενισχύθηκε κατά 0,3%.

Τα κινεζικά blue chips κατέγραψαν άλμα 2,6% στο υψηλότερο επίπεδό τους από τα τέλη Απριλίου ενώ ο γερμανικός DAX, που επηρεάζεται εύκολα από τις εξελίξεις στο εμπόριο, ενισχύθηκε κατά 1,5% στο υψηλότερο επίπεδο του από τον Αύγουστο.

Η Wall Street φαίνεται να οδεύει και πάλι προς υψηλά επίπεδα ρεκόρ, με τα futures στους δείκτες S&P 500 και Nasdaq να ενισχύονται κατά 1,1% και 1,7%.

Στις αγορές συναλλάγματος, τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, όπως το γεν και το ελβετικό φράγκο, έχασαν κάποια από τα πρόσφατα κέρδη τους. Το δολάριο ενισχύθηκε κατά 0,4% έναντι του γεν στα 108,26 και κατά 0,7% έναντι του ελβετικού φράγκου στο 0,9830. Το δολάριο ενισχύθηκε επίσης κατά 0,4% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων στο 96,531. Το ευρώ υποχώρησε στο 1,1350 δολάριο.

Η άνοδος του αμερικανικού νομίσματος έπληξε τον χρυσό, που υποχώρησε κατά 1,5% στα 1.388 δολάρια η ουγγιά.