Ένα «πολυδαίδαλο» δίκτυο με off shore εταιρείες και διασυνδέσεις με το περιβάλλον ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων, φαίνεται ότι κρύβονται πίσω από το πρόσωπο Ρώσου ολιγάρχη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής».

Οι εταιρείες του έχουν λάβει άδεια για να δραστηριοποιηθούν στον τομέα του φυσικού αερίου, στη χώρα μας.

Ο ρώσος ολιγάρχης και οι μπίζνες στην Ελλάδα στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χάρη Καρανίκα, δάνεια από offshore που διαγράφονται, αδιαφανείς δομές και στενές επαφές με το περιβάλλον των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρεται να έχουν εταιρείες του ρώσου ολιγάρχη Λεονίντ Λεμπέντεφ που έχουν λάβει άδεια να δραστηριοποιηθούν στον τομέα του φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Η πρώτη «κρούση» του μεγιστάνα στη χώρα μας, που περιλαμβάνεται στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του «Forbes» και στον οποίο ανήκει ο ενεργειακός κολοσσός Sintez, έγινε το 2013, όταν ρωσικές εταιρείες εμφανίστηκαν να διεκδικούν τις ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, χωρίς όμως να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα τότε.

Ταυτόχρονα, βρισκόταν σε εξέλιξη η ανάπτυξη ενός δικτύου εταιρειών ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο, Λουξεμβούργο και offshore με έδρα κατά κύριο λόγο στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, οι οποίες φέρεται να συνδέονται με συμφέροντα του ρώσου ολιγάρχη, χωρίς όμως αυτό να αποτυπώνεται με διαφάνεια στα μετοχολόγιά τους.

Ως αντίκλητοι των εταιρειών ορίστηκαν μέλη του δικηγορικού γραφείου του Σπύρου Σαγιά, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τη θέση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης τον Σεπτέμβριο του 2015.

Η κεντρική εταιρεία Windows στο Λουξεμβούργο, όπως φαίνεται σε εταιρικά της έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση του «Βήματος», εκτός από το υποκατάστημά της στην Ελλάδα είχε μια θυγατρική, την Believe Finance, η οποία είχε λάβει δάνεια ύψους άνω των 38 εκατομμυρίων ευρώ από τουλάχιστον 6 offshore, η πλειονότητα των οποίων εντοπίστηκε να έχουν έδρα στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Οπως φαίνεται στα έγγραφα, η σχέση της θυγατρικής με τις offshore ήταν σε επίπεδο συμμετοχής – κατείχε μετοχές τους. Το μεγαλύτερο μέρος των δανείων αυτών, περίπου 34 εκατομμύρια ευρώ, φαίνεται ότι διαγράφηκε εντός του 2017, όταν η Windows International κατέθεσε αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για άδεια κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου που να συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Βόρεια Μακεδονία. Τα σχέδια της Windows International είχαν γνωστοποιηθεί στο Μαξίμου, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον Γιώργο Τσίπρα ως γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων να φέρεται ότι είχε ρόλο κατά τις προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις.

Την ίδια περίοδο, εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας παραρτήματα δύο ακόμα εταιρειών συμφερόντων του ρώσου ολιγάρχη: η Sintez Green Energy Hellas Ltd και η Sintez Energy Europe Constructing Limited. Τον ίδιο μήνα εμφανίστηκαν σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύματα ότι το δικηγορικό γραφείο της Ελένης Τζούλη, συζύγου του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, έχει αναλάβει τον ρόλο του αντικλήτου της Sintez Energy Europe Constructing.

Υπεξαίρεση και μίζες από στενό συνεργάτη του Καμμένου

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλο, υψηλόβαθμο στέλεχος των ΑΝΕΛ, επί εποχής συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και στενός συνεργάτης του κ. Πάνου Καμμένου, φέρεται να προχώρησε – σύμφωνα με δικαστική έρευνα – στην υπεξαίρεση περίπου 95.000 ευρώ από τα ταμεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Μάλιστα, επικαλούμενος γνωριμίες με κυβερνητικά στελέχη, έπαιρνε μίζες για διορισμούς υπαλλήλων στην ίδια εταιρεία.