Ο Μάριο Ντράγκι ετοιμάζεται να παραδώσει τα ηνία της ΕΚΤ, αλλά ενδεχομένως να βρεθεί σε ακόμη μία άκρως σημαντική θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή του διαδόχου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Stampa, η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να τον προτείνει επισήμως για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. H θητεία του Ντράγκι στην προεδρία της ΕΚΤ τελειώνει στις 31 Οκτωβρίου 2019.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας από την Οσάκα της Ιαπωνίας, όπου λαμβάνει χώρα η Σύνοδος Κορυφής του G20. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει.

Αν το όνομα του Ντράγκι μπει τελικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα μπορούσε να πάρει απροσδόκητη τροπή το παιχνίδι με τις «μουσικές καρέκλες», που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα κορυφαία πόστα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο βετεράνος κεντρικός τραπεζίτης πιστώνεται εν πολλοίς τη θωράκιση της Ευρωζώνης κατά την μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της, με το περιβόητο «ό,τι χρειαστεί» του 2012, που συνοδεύθηκε τα επόμενα χρόνια από άκρως δυναμικές αποφάσεις – κόντρα στις αντιδράσεις των Γερμανών. Εκτιμάται ότι αρκετές χώρες θα στήριζαν την υποψηφιότητά του.

Από την άλλη, όπως σχολιάζουν αναλυτές, θα ήταν ειρωνικό μάλλον να προτείνει η ιταλική κυβέρνηση τον άνθρωπο, που έχει επικρίνει σφοδρά τον τελευταίο χρόνο, κατηγορώντας τον για ελλιπή στήριξη της Ιταλίας. Ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκα φαίνεται πάντως να έχει ξεχάσει τις επιθέσεις του απέναντι στον Ντράγκι. «Θα ήμουν υπερήφανος να δω έναν Ιταλό στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Εκτός της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ηγετικές θέσεις που αποτελούν αντικείμενο διαπραγματεύσεων είναι η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε ότι μάλλον δεν πρέπει να περιμένουμε λευκό καπνό στην Οσάκα. Ωστόσο η ώρα των οριστικών αποφάσεων πλησιάζει.