Στα γεγονότα του 2015, τις διαπραγματεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και όλα όσα οδήγησαν την Ελλάδα στο χείλος του Grexit, αναφέρθηκε μέσα από την εκπομπή One Talk ο υποψήφιος βουλευτής, Αριστείδης Μπαλτάς.

Μιλώντας για την πρώτη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο του 2015, έως και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους είπε πως «προσπαθήσαμε να κερδίσουμε μια συμφωνία άλλου τύπου από τα Μνημόνια» ωστόσο συμπλήρωσε «φάνηκε ότι υπήρχε ολόκληρο σχέδιο του Σόιμπλε να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ». Στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε πως «το μνημόνιο ήταν θέμα πολιτικής απόφασης και όχι εφαρμογή κάποιου οικονομικού μοντέλου».

«Αν αποφασίζαμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα θα βρισκόμασταν σε άτακτη χρεοκοπία, που θα ήταν καταστροφικό» τόνισε και συνέχισε «αναγκαστήκαμε, τότε, να υποχωρήσουμε και να αποδεχτούμε ότι υπογράφουμε μνημόνιο και να υποσχεθούμε στους εαυτούς μας και στο λαό πηγαίνοντας για εκλογές ότι θα κάνουμε το παν ώστε να είμαστε συνεπείς με το σχέδιο, αλλά να κρατήσουμε και την κοινωνία όρθια».

Ερωτηθείς για το δημοψήφισμα, είπε πως επρόκειτο για μια πολύ σωστή απόφαση, ενώ κατέστησε σαφές πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν μετέτρεψε το «όχι» σε «ναι». Μάλιστα, παρέπεμψε στα διαγγέλματα του πρωθυπουργού λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα, όπου σύμφωνα με τα λεγόμενά του, μέσα από αυτά δεν έθετε ζήτημα «ναι ή όχι στην Ευρώπη», αλλά ζητούσε από τον ελληνικό λαό περισσότερη ισχύ να διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία. «Πράγμα που έγινε» κατέληξε.

Αναφορικά με τον Γιάνη Βαρουφάκη είπε πως η διαφωνία του με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν πάνω στην πολιτική, αλλά στο πως αντιλαμβάνονταν την κατάσταση. Τόνισε, δε, ότι «ο Βαρουφάκης ήταν νούμερο 2 στην κυβέρνηση και δεν δικαιούται να κάνει κριτική» και συμπλήρωσε «δεν μας είπε ποτέ καθαρά τι έπρεπε να έχουμε κάνει το 2015». Εκτενή αναφορά έκανε και σε όλα όσα οδήγησαν την Ελλάδα στην οικονομική κρίση, λέγοντας ότι πρέπει να πάμε πολύ πίσω για να βρούμε την απαρχή της.

Κληθείς να σχολιάσει τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, έθεσε το διακύβευμα τους, λέγοντας πως είναι το τι μοντέλο ανάπτυξης θα ακολουθήσει η χώρα, ενώ υπογράμμισε πως «δεν έχει κριθεί το αποτέλεσμα των εκλογών». Ο κ. Μπαλτάς αναφέρθηκε και στην ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, που ήταν η πρώτη σε κομματικό ακροατήριο μετά από δέκα χρόνια, λέγοντας πως «είναι αξιοσημείωτο από μόνο του το ότι τώρα επέλεξε να μιλήσει ο Καραμανλής». «Η προσπάθεια του Μητσοτάκη να ηγηθεί αυτόνομος απαιτεί τη συστράτευση όλων των συνιστωσών του κόμματος» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για τη Μάνδρα, κατέστησε σαφές ότι οι κάτοικοί της υποδέχονται πολύ καλά τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί «έχουν καταλάβει ότι δεν έφταιγε για την καταστροφή, ενώ από την άλλη «έγιναν σχετικά γρήγορα όλα τα έργα που έπρεπε να έχουν γίνει δεκαετίες πριν».

Τέλος, κλήθηκε για μια ακόμα φορά να απαντήσει περί «ρετσινιάς της αριστείας», μια έκφραση που του χρεώνουν, ξεκαθαρίζοντας πως δεν εννοούσε ότι η αριστεία είναι ρετσινιά, αλλά ότι είναι «εγκληματικό να βάλουμε τα παιδιά του δημοτικού σε ένα ανταγωνισμό με την έννοια της αριστείας».

Πηγή: onetv.gr