Kύμα καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη τα τελευταία 24ωρα με τις θερμοκρασίες για μια ακόμη ημέρα να χτυπούν στο κόκκινο, ξεπερνώντας τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ δυσφορία προκαλούν τα υψηλά επίπεδα υγρασίας.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 8 θάνατοι από τη ζέστη στις κεντρικές χώρες της Ευρώπης. Τρεις άνθρωποι πνίγηκαν χθες στη Γαλλία, ενώ άλλοι τρεις πέθαναν από τον καύσωνα στη Γερμανία. Στην Ιταλία, εντοπίστηκαν δύο νεκροί άστεγοι στο Μιλάνο και στο Λε Μαρς – πιθανότερη αιτία του θανάτου τους θεωρείται η θερμοπληξία.

Οι αρχές σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία είναι σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού, καλώντας τους πολίτες – ιδιαίτερα όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και τους άστεγους – να λάβουν μέτρα προστασίας από τη ζέστη.

Ειδικότερα στην Γαλλία πολλά θερμοκρασιακά ρεκόρ αναμένεται να καταρριφθούν την Πέμπτη, όχι μόνο ως προς τις μέγιστες τιμές θερμοκρασίας αλλά και της μέσης θερμοκρασίας ενός 24ώρου. Στην περιφέρεια Βαρ της Νοτιοανατολικής Γαλλίας ήδη στις 14:00 τοπική ώρα τα θερμόμετρα δείχνουν τιμές άνω των 40°C, με 42°C στην πόλη Κοτινιάκ.

Δείτε τον πίνακα του meteo:

Τρεις νεκροί στη Γαλλία από τον καύσωνα

Τρία άτομα – δύο άνδρες άνω των 70 και μια γυναίκα 62 ετών – έχασαν έτσι τη ζωή τους στις παραλίες της νότιας Γαλλίας κοντά στο Μονπελιέ από ψυχρό σοκ. Ζεστοί από την καυτή άμμο βούτηξαν απότομα για να δροσιστούν χωρίς να προετοιμάσουν κατάλληλα το σώμα τους κι έτσι έχασαν τη ζωή τους.

Στην περιοχή Aρντέν στα βόρεια σύνορα με το Βέλγιο, ο καύσωνας είχε θύματα από θερμοπληξία αυτή τη φορά, εννιά παιδιά ηλικίας 6 με 11 ετών, που αδιαθέτησαν ή λιποθύμησαν την ώρα του γεύματος στο κυλικείο του σχολείου. Χρειάσθηκε η άμεση φροντίδα του νοσηλευτικού προσωπικού για να συνέλθουν. Αύριο το σχολείο θα παραμείνει κλειστό, όπως και πολλά άλλα σχολεία σε άλλες περιοχές της Γαλλίας.

Οι γαλλικές αρχές έχοντας τη προηγούμενη δραματική εμπειρία του 2003 με 44 βαθμούς Κελσίου για πολλές μέρες και εκατοντάδες θύματα, κυρίως στις μεγάλες ηλικίες, είχαν από μέρες προετοιμάσει τον πληθυσμό με συμβουλές.

Τα δε δημαρχεία έχουν ανοίξει παντού τα δημόσια σιντριβάνια, όπως και στο Παρίσι. Κλασικές έχουν γίνει πλέον εικόνες με πλήθη κόσμου να δροσίζονται, όπως μπορούν, στα μεγάλα σιντριβάνια του Τροκαντερό απέναντι από τον πύργο του Αϊφελ.

Πάνω από 40.000 στρέμματα καίγονται στην Καταλονία

Εκτός ελέγχου μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην Καταλονία, η οποία πλήττεται από επίμονο κύμα καύσωνα μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη, παρά τις ολονύχτιες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, σύμφωνα με ανακοίνωση των τοπικών Αρχών.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα κοντά στο χωριό Τόρε ντελ Εσπανιόλ και μέχρι σήμερα το πρωί είχε κατακάψει 40.000 στρέμματα με ελιές και αμπέλια, σύμφωνα με τον τοπικό υπουργό Εσωτερικών Μικέλ Μπουχ.

«Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη, που δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πυρκαγιά σε φάση ελέγχου ή κατάσβεσης, αντίθετα βρισκόμαστε σε φάση επέκτασης» εξήγησε.

Δύναμη 350 πυροσβεστών και επτά μονάδες εναερίων μέσων συμμετέχουν στις επιχειρήσεις αντιμετώπισης αυτής της πυρκαγιάς, που χαρακτηρίστηκε «ακραίας επικινδυνότητας» και θα μπορούσε να καταστρέψει 200.0000 στρέμματα στην εύφορη αυτήν περιοχή.

Δεκάδες νεκροί από πνιγμούς σε Πολωνία και Λιθουανία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Telegraph, στη Λιθουανία – όπου οι θερμοκρασίες άγγιξαν τους 36 βαθμούς Κελσίου – έχουν αναφερθεί 27 θάνατοι από πνιγμούς.

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι 90 άνθρωποι έχουν πνιγεί αυτόν τον μήνα στις λίμνες και τα ποτάμια της χώρας.