Κύμα καύσωνα πλήττει την Ευρώπη από την Τρίτη και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τις 29 Ιουνίου.

Οι συνθήκες που θα δημιουργήσουν τη θερμή «εισβολή», σύμφωνα με το meteo.gr, γεννώνται από τις θερμές αέριες μάζες από την Αφρική που θα κινούνται σε ασυνήθιστα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης. Αυτές οι μάζες δημιουργούν συνθήκες καύσωνα σε αρκετές χώρες στα δυτικά και κεντρικά τμήματα Ευρώπης.

Αιτία της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας αυτής είναι η δημιουργία διάταξης «Ω» των βαρομετρικών συστημάτων, δηλαδή το ότι οι υψηλές πιέσεις περιβάλλονται από χαμηλές πιέσεις στα δυτικά (Ατλαντικός) και ανατολικά (Βαλκάνια).

Έτσι υπό αυτές τις συνθήκες οι θερμές αέριες μάζες εγκλωβίζονται για πολλές ημέρες κάτω από την «καρδιά» των υψηλών πιέσεων, δηλαδή τη Δυτική Ευρώπη.

Να σημειωθεί πως αναμένεται μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών στον Ατλαντικό μέχρι τις Αζόρες, ενώ παράλληλα στην Γαλλία η θετική απόκλιση της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει τους 15 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές την Τετάρτη.

Ως προς τις χώρες που αναμένεται να επηρεαστούν από το μεγάλο κύμα καύσωνα αυτές είναι η Ισπανία, η Γαλλία, τα νότια τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ελβετία και τα βόρεια τμήματα της Ιταλίας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες στις συγκεκριμένες χώρες αναμένεται να διατηρηθούν επί τρεις και πλέον ημέρες.

Στον παρακάτω χάρτη διακρίνει κανείς την πρόγνωση της θερμοκρασίας στο επίπεδο περί των 1.500μ την Πέμπτη 27 Ιουνίου και διακρίνονται με αποχρώσεις του κόκκινου οι πολύ θερμές αέριες μάζες που κατακλύζουν την Ευρώπη.

Αναφορικά με τη σοβαρότητα του φαινομένου θα πρέπει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, σημειώνεται πως η θερμοκρασία τα τελευταία χρόνια συχνά ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου στη Δυτική Ευρώπη. Μάλιστα, το τελευταίο σοβαρό κύμα καύσωνα σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2003 με πάνω από 35.000 νεκρούς, κυρίως στην Γαλλία.

Η θερμοκρασία τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου 2003 ξεπερνούσε καθημερινά τους 35 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ σε περιοχές της Νότιας Γαλλίας ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς Κελσίου επί οκτώ ημέρες.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά οι αέριες μάζες που θα φτάσουν στη Γαλλία πιθανόν να σπάσουν κάθε γνωστό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας  σε υψόμετρο 1.500μ  με τις προγνωστικές τιμές για το διάστημα από τις 26 έως τις 28 Ιουνίου 2019 να δείχνουν έως και 28º Κελσίου .

Ο καύσωνας θα κρατήσει τουλάχιστον πέντε ημέρες σε Ισπανία και Γαλλία, με το θερμόμετρο να φτάνει ή να ξεπερνάει σε πολλές περιοχές τα ρεκόρ των τελευταίων 100 ετών. Όσον αφορά τη Βόρεια Γαλλία, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, οι βορειοανατολικοί άνεμοι μετά την Τετάρτη ίσως αποτρέψουν θερμοκρασίες ρεκόρ.

Ως προς την επιρροή που θα έχει το κύμα καύσωνα στη χώρα μας, αυτή δεν αναμένεται να είναι άμεση, τουλάχιστον έως το Σαββατοκύριακο 29-30 Ιουνίου.

Αυτό διότι η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό την επιρροή ενός βαρομετρικού χαμηλού που θα οδηγήσει σε άστατο καιρό και φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες με τις μέγιστες τιμές να φτάνουν τους; 35 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Μάλιστα, δεν θα λείψουν οι απογευματινές καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας.

Πηγή: onetv.gr