Την ψήφο των πολιτών προκειμένου να λάβει ισχυρή εντολή για να κυβερνήσει μετά τις 7 Ιουλίου ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλύοντας τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει σε οικονομία, εργασιακά, υγεία και εκλογικό νόμο.

«Για να έχουμε ισχυρή ανάπτυξη και αυτοδύναμη Ελλάδα, χρειαζόμαστε μία ισχυρή εντολή. Εάν η εντολή για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι ισχυρή, τότε προφανώς η αγορά θα έχει μεγαλύτερη αναταραχή και δεν θα μπορέσουμε να δρομολογήσουμε το σχέδιό μας με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα την οποία θέλουμε», υποστήριξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Νέα Τηλεόραση της Κρήτης.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «εφόσον έχω ισχυρή εντολή, πηγαίνω στις Βρυξέλλες με πολύ μεγάλη προσωπική αξιοπιστία. Και επειδή η Ευρώπη ξέρει ότι εγώ είμαι μεταρρυθμιστής, η συμφωνία που προτείνω στις Βρυξέλλες είναι: Δώστε μου λίγο χρόνο να κάνω μεταρρυθμίσεις και στη συνέχεια βοηθήστε με να μειώσουμε τους στόχους των πλεονασμάτων. Είναι μία συμφωνία η οποία ακούγεται στις Βρυξέλλες, την έχουν ήδη ακούσει, δεν θα αιφνιδιαστούν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παράλληλα, εκτίμησε ότι θα βρεθεί τρόπος η χώρα να κυβερνηθεί μετά τις 7 Ιουλίου αλλά επανέλαβε ότι η μόνη σίγουρη λύση είναι η ισχυρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία.

«Εγώ δεν πολιτεύομαι στα Χανιά, δεν μεγάλωσα, δεν γεννήθηκα στα Χανιά, αλλά η καρδιά μου είναι στα Χανιά. Και όπως σας είπα, εδώ είναι το καταφύγιό μου. Εδώ κάνω τα πράγματα που αγαπώ, από το να κάθομαι στη βεράντα να διαβάζω, να κολυμπάω, να πηγαίνω στα βουνά, μέχρι να συναναστρέφομαι τους φίλους μου στη Μαδάρα. Είναι πράγματα που είναι ταυτισμένα με το ποιος είμαι», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η γειτονική χώρα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

«Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά την Κύπρο, αφορά την Ελλάδα, αφορά την Ευρώπη», ξεκαθάρισε και παράλληλα τόνισε πως η πρώτη απόφαση της ΕΕ είναι θετική και ένα σημαντικό πρώτο βήμα. «Πρέπει τώρα να αξιολογήσουμε αν αυτή η «απειλή» οδηγήσει την Τουρκία σε μία αλλαγή συμπεριφοράς και αν δεν την οδηγήσει, να περάσουμε πια από τα λόγια σε συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα έχουν κόστος για την Τουρκία. Ειδικά σε μία εποχή όπου η Τουρκική οικονομία είναι αρκετά ευάλωτη», συμπλήρωσε.

Είπε επίσης πως ο ίδιος ως πρωθυπουργός αν κερδίσει τις εκλογές, θα επιδιώξει το διάλογο και συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά σημείωσε πως «η επιβολή κυρώσεων δεν είναι ανεξάρτητη από τη συνέχιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου».

Για την οικονομία εκτίμησε ότι ο στόχος του πλεονάσματος 3,5% για το 2019 είναι εφικτός και ξεκαθαρίζει ότι τα μέτρα και οι φορολογικές μειώσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί θα ψηφιστούν το 2019 και θα ισχύσουν το 2020.

«Δεν εκτιμώ, όμως, ότι υπάρχει κανένα ζήτημα λήψης πρόσθετων μέτρων, επιβάρυνσης για τους πολίτες, εντός του 2019. Ούτε προφανώς και στη συνέχεια» υποστήριξε και πρόσθεσε: «Νέες επενδύσεις για πολλές καλές θέσεις εργασίας, νέες επενδύσεις φυσικά και για περισσότερα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι «θα ήταν ευχής έργο για την Ελληνική Δημοκρατία, για το πολιτικό μας σύστημα, να είναι εκτός Βουλής και η Χρυσή Αυγή και το κόμμα του κ. Βελόπουλου. Θα είναι μια μεγάλη νίκη της Δημοκρατίας μας».

Αναφορικά με τα εργασιακά, τόνισε: «Αυτή η ιστορία με το 7ημερο, ότι δήθεν εγώ μίλησα για 7ήμερη εργασία ήταν η πιο χυδαία προσπάθεια διαστρέβλωσης όσων έχω πει. Και δυστυχώς κάποιοι δεν πήραν το μάθημά τους και συνεχίζουν υπόγεια να λένε τα ίδια πράγματα. Λοιπόν, εγώ αγωνίζομαι να υπερασπιστώ τα δικαιώματα των εργαζομένων. Όχι μόνο την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Θέλω να θυμίσω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή που επέβαλε το εξοντωτικό πρόστιμο των 10.500 ευρώ για την ανασφάλιστη εργασία. Αυτό το έκανε ο Γιάννης Βρούτσης το 2013 και δεχτήκαμε τότε πολύ μεγάλη κριτική. Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά θα πάμε και ένα βήμα παραπέρα. Θα πιέσουμε τις επιχειρήσεις με ένα πλαίσιο κινήτρων και αντικινήτρων να κάνουν τους εργαζόμενους συμμέτοχους στην επιχειρηματική επιτυχία. Και θα δώσουμε χώρο και χρόνο στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις τις οποίες υπερασπίζομαι και οι οποίες ήδη έχουν δώσει κάποια πρώτα δείγματα γραφής».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως στόχος της ΝΔ είναι να δημιουργηθούν περισσότερες δουλειές και επανέλαβε τη θέση του για αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από την αύξηση του ΑΕΠ.

Συμπλήρωσε πως είναι υπέρ των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα «εκεί που είναι προς όφελος του δημόσιου συστήματος υγείας» και ότι η δημόσια περίθαλψη και για τους ανασφάλιστους είναι αδιαπραγμάτευτη, ενώ πρόσθεσε ότι θα καταργήσει την απλή αναλογική και θα προτείνει ένα νέο εκλογικό σύστημα το οποίο θα εξασφαλίζει αναλογικότητα και κυβερνησιμότητα.