Στην επιβεβαίωση ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε τη γεώτρηση ανοιχτά της Κύπρου, προχώρησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Ο Ντονμέζ σημείωσε ακόμη πως το τρυπάνι έφτασε σε βάθος 3,000 μέτρων, προσθέτοντας ότι η γεώτρηση θα ολοκληρωθεί τέλη Ιουλίου.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας ανέφερε επίσης σύμφωνα με το politis.com ότι την Πέμπτη θα ξεκινήσει την κάθοδό του στην Ανατολική Μεσόγειο και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο όπως είπε θα προχωρήσει σε γεώτρηση σε περιοχή που η «τδβκ» εξουσιοδότησε την ΤΡΑΟ.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες,  χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό το θέμα συζήτησης.

Δορυφόρος δείχνει τον «Πορθητή» ανοιχτά της Πάφου

Από την άλλη πλευρά, προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν οι φωτογραφίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και στις οποίες φαίνεται το γεωτρύπανο της Τουρκίας «Πορθητής» να πλέει δυτικά της Πάφου.

Σύμφωνα με το SigmaLive.com το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» διακρίνεται μέσα από τα σύννεφα να κινείται κοντά στην Πάφο, συνοδευόμενο από την πολεμική φρεγάτα Barbaros.

Οι εικόνες ελήφθησαν από δορυφόρο στις 16 Ιουνίου 2019, δυτικά της Πάφου και δημοσιεύτηκαν  από τον λογαριασμό Image Sat Intl στο twitter.

Από τις συγκεκριμένες συντεταγμένες προκύπτει ότι ο «Πορθητής» -μαζί με το Barbaros- πλησίασε στα 50 με 60 χλμ τις ακτές της Πάφου.

Σημειώνεται πως ο ίδιος λογαριασμός είχε δημοσιεύσει και στις 16 Μαΐου δορυφορική φωτογραφία του Πορθητή 80 χιλιόμετρα ανοιχτά της Κύπρου.

Από την πλευρά της, σύμφωνα με το τοπικό μέσο, η  Κυπριακή Κυβέρνηση δηλώνει πως υπάρχουν πληροφορίες για τουρκική γεώτρηση, αλλά δεν είναι σε θέση να το επιβεβαιώσει.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Αναντολού’, προανήγγειλε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει γεώτρηση δυτικά της Κύπρου.

Σημειώνεται πως η προκλητικότητα των Τούρκων δεν έχει τέλος, καθώς χτες μετά τα αιτήματα της Ελλάδας και της Κύπρου για κυρώσεις στην Αγκυρα απο την ΕΕ, οι Τούρκοι απάντησαν με μπαράζ  παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο.