Πιλότοι «μαχητές» θα βγαίνουν σύντομα από τη Σχολή της Αεροπορίας Στρατού χάρη στα 70 ελικόπτερα αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης OH-58D Kiowa Warrior που μας παραχώρησαν οι ΗΠΑ και έφτασαν προ ημερών στον Βόλο. «Τα ελικόπτερα Kiowa θα αποτελέσουν πραγματική επανάσταση στην εκπαίδευση των πιλότων της Αεροπορίας Στρατού» εξηγούν στα «ΝΕΑ» στρατιωτικές πηγές.

«Για πρώτη φορά οι εκπαιδευόμενοι χειριστές ελικοπτέρων θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδεύονται άμεσα σε ελικόπτερα στρατιωτικών επιχειρήσεων, μάχης δηλαδή, και όχι πρώτα στα μεταφορικά, όπως συνέβαινε έως τώρα με τα παλιά Xιούι».

Το σημαντικό αβαντάζ που αποκτά ο Ελληνικός Στρατός οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο που έχουν προσδώσει οι ΗΠΑ στην Ελλάδα και στις Ενοπλες Δυνάμεις τους στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Την ώρα που η σύγκρουση Αγκυρας - Ουάσιγκτον για τους S-400 κορυφώνεται, με τις πληροφορίες από την Αμερική να αναφέρουν πως διακόπηκε η εκπαίδευση των τούρκων πιλότων στην Αριζόνα στα μαχητικά F-35, στον αντίποδα φαίνεται πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις διανύουν μία από τις καλύτερες περιόδους τους. Τρανταχτή απόδειξη αποτελεί εξάλλου η παρουσία την ερχόμενη Τρίτη στο Στεφανοβίκειο του Βόλου, στην επίσημη τελετή παράδοσης των 70 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior αλλά και των 10 CH-47D Chinook, της αναπληρώτριας υφυπουργού Αμυνας των ΗΠΑ για τις εξαγωγές και τη συνεργασία Αν Κατάλντο.

Η αμερικανίδα αξιωματούχος μάλιστα είχε παίξει καταλυτικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για να ενταχθούν τελικά οι «Ινδιάνοι» των αιθέρων στο οπλοστάσιό μας. Επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ δεν μας έδωσαν τα Kiowa «γυμνά», αλλά με αρκετά εξτρά: πήραμε ανταλλακτικά που αρχικά προορίζονταν για την Κροατία και την Τυνησία, επιπλέον κινητήρες από το αρχικά προβλεπόμενο πακέτο και εξομοιωτές.

Σύσφιξη σχέσεων

Τη σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ, δε, σηματοδοτεί και η επίσκεψη του πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ στην Ουάσιγκτον, o oποίος παρέστη μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και ομάδα ελλήνων επενδυτών σε συζήτηση της δεξαμενής σκέψης Atlantic Council που είχε ως βασικό θέμα την «Ελλάδα ως γεωστρατηγικό σύμμαχο». Ο αμερικανός πρέσβης σχολίασε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα «έχει χειριστεί τις τουρκικές προκλήσεις με υπευθυνότητα».

Τα οφέλη από την ένταξη των ελικοπτέρων OH-5D Kiowa Warrior στον Ελληνικό Στρατό θα είναι πολλαπλά. Αλλωστε έως τώρα ο Ελληνικός Στρατός δεν διέθετε ένα τέτοιο σημαντικό όπλο. Είχε κενό στον τομέα της αναγνώρισης.

Και το αποκτά σε μια δύσκολη περίοδο για τα οικονομικά της χώρας, καταβάλλοντας 44,15 εκατ. δολάρια για τα ελικόπτερα που απέσυρε ο αμερικανικός στρατός (τόσο κόστισε η μεταφορά), ενώ η πραγματική τους αξία είναι 589 εκατ. δολάρια. Θεωρείται βέβαιο πως τα Kiowa θα έχουν σημαντική συμβολή στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά, αλλά και στον Εβρο. Κι αυτό διότι έχουν την ικανότητα να επιχειρούν ημέρα και νύχτα χάρη στο σύγχρονο σύστημα Mast Mounted Sight που φέρουν πάνω από τους έλικές τους. Εχουν δηλαδή υψηλής ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα και αισθητήρες θερμικής απεικόνισης. Το συγκεκριμένο σύστημα διευκολύνει την ορατότητα και την πτήση σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, βοηθάει στην ακριβή σκόπευση των όπλων που φέρουν με τη χρήση λέιζερ, αλλά και στο να επιχειρούν ενώ είναι αθέατα.