Σύμφωνα με την υπερψηφισθείσα τροπολογία που υπογράφουν η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, όλοι οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, που είναι μέλη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, θα εισπράττουν στο εξής το ειδικό επίδομα αλληλεγγύης που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ (πρώην ΟΓΑ).

Το ειδικό αυτό επίδομα είχε καταργηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά (ν. 4093/2012) και επανήλθε το 2016 μετά την ψήφιση του ν. 4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου.

Ειδικότερα, με την τροπολογία που ψηφίσθηκε στη Βουλή προβλέπεται ότι, στην περίπτωση των ανασφάλιστων υπερηλίκων δεν βρίσκουν εφαρμογή οι περιορισμοί που έθετε ο νόμος και προϋπέθεταν τη μόνιμη και νόμιμη διαμονή του υπερήλικος στην Ελλάδα για δεκαπέντε συνεχόμενα χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης ή δεκαπέντε χρόνια μεταξύ 17ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους, εκ των οποίων τα δέκα συνεχόμενα πριν την υποβολή της αίτησης, καθώς και η μόνιμη και σταθερή διαμονή στην Ελλάδα.

Επίσης, όσον αφορά στους ανασφάλιστους υπερήλικες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας, δεν θα εφαρμόζεται η διάταξη ως προς το ποσό του επιδόματος που καταβάλλεται ανάλογα με τα έτη διαμονής στη χώρα. Έτσι, μετά την ψήφιση της τροπολογίας, αποφεύγεται η διακοπή ή και η μη χορήγηση σύνταξης στους υπερήλικες, που έχουν την ιδιότητα του μέλους της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας και δεν κάλυπταν τις προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν.

Τέλος, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η ετήσια δαπάνη από την χορήγηση του ειδικού επιδόματος αλληλεγγύης αγγίζει τα 11 εκατομμύρια ευρώ.