Μέσα από μια διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του επόμενου μήνα οι Συντηρητικοί θα επιλέξουν το διάδοχο της Τερέζα Μέι στην ηγεσία του κόμματος και στην πρωθυπουργία.

Βασικός στόχος του νέου πρωθυπουργού θα είναι η επίτευξη ενός ξεκάθαρου διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που απέτυχε να πράξει η Τερέζα Μέι, η οποία αναμένεται να παραιτηθεί σήμερα.

Η αποχώρηση της Μέι δεν συνεπάγεται βουλευτικές εκλογές. Μέχρι τώρα, 11 υποψήφιοι διαγωνίζονται για την αντικατάστασή της. Ο νικητής θα γίνει ηγέτης του κόμματος και πρωθυπουργός.

Ακολουθούν κάποια πληροφοριακά στοιχεία για τη διαδικασία που αναμένεται να ακολουθηθεί και η οποία θα εποπτεύεται από μια εσωτερική κομματική ομάδα, γνωστή ως Επιτροπή 1922:

Οι υποψήφιοι

Οι βουλευτές που θέτουν υποψηφιότητα για την ηγεσία πρέπει να υποστηρίζονται από άλλους οκτώ Συντηρητικούς βουλευτές. Σε προηγούμενες αναμετρήσεις ο αριθμός αυτός ήταν μικρότερος, αλλά η επιτροπή άλλαξε τον κανονισμό προκειμένου να αποκλείσει τους πιο αδύναμους υποψήφιους.

Σήμερα Παρασκευή θα γίνει πρόσκληση για υποβολή υποψηφιοτήτων. Οι προτάσεις θα παραληφθούν από τις 09:00 ώρα Γκρίνουιτς (12:00 ώρα Ελλάδας) έως τις 16:00 (19:00 ώρα Ελλάδας) της 10ης Ιουνίου.

Η ψηφοφορία των βουλευτών: Από τις 13 Ιουνίου

Οι Συντηρητικοί βουλευτές πραγματοποιούν στη συνέχεια πολλούς γύρους ψηφοφοριών ώστε να μειωθεί ο αριθμός των υποψηφίων. Κάθε φορά, ψηφίζουν σε μυστική ψηφοφορία. Έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν δι’ αντιπροσώπου, εάν δεν μπορούν να ψηφίσουν οι ίδιοι.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε μια αίθουσα στο Κοινοβούλιο, στην οποία θα τοποθετηθούν παραβάν. Το χρώμα του ψηφοδελτίου επιλέγεται την προηγούμενη μέρα και θα είναι διαφορετικό για κάθε γύρο. Τα συμπληρωμένα ψηφοδέλτια θα τοποθετηθούν σε μεταλλική κάλπη.

Ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας θα διεξαχθεί από τις 09:00 ώρα Γκρίνουιτς (12:00 ώρα Ελλάδας) έως τις 11:00 (14:00) στις 13 Ιουνίου. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στις 12:00 (15:00). Όποιος υποψήφιος συγκεντρώσει 16 ψήφους ή λιγότερες αποκλείεται. Αν όλοι οι υποψήφιοι έχουν περισσότερες από 16 ψήφους, εκείνος με τις λιγότερες αποκλείεται.

Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 18 Ιουνίου από τις 14:00 ώρα Γκρίνουιτς (17:00 ώρα Ελλάδας) έως τις 16:00 (19:00) και το αποτέλεσμα αναμένεται γύρω στις 17:00 (20:00). Όποιος υποψήφιος συγκεντρώσει 32 ψήφους ή λιγότερες αποκλείεται. Αν όλοι οι υποψήφιοι έχουν περισσότερες από 32 ψήφους, εκείνος με τις λιγότερες αποκλείεται.

Περαιτέρω ψηφοφορίες προγραμματίζονται για τις 19 Ιουνίου μεταξύ 14:00 ώρα Γκρίνουιτς (17:00 ώρα Ελλάδας) και 16:00 (19:00) και στις 20 Ιουνίου, από τις 09:00 (12:00) έως τις 11:00 (14:00). Η ψηφοφορία συνεχίζεται μέχρι να μείνουν δύο υποψήφιοι, άρα θα ακολουθήσουν και άλλοι γύροι, αν χρειαστεί.

Η Επιτροπή 1922 θα διεξαγάγει δύο γύρους ομιλιών των υποψηφίων στο Κοινοβούλιο, ο πρώτος στις 11 και 12 Ιουνίου, πριν από την πρώτη ψηφοφορία, και ο δεύτερος στις 17 Ιουνίου.

Η ψηφοφορία των μελών: Λήγει την εβδομάδα που ξεκινά στις 22 Ιουλίου

Οι τελικοί δύο υποψήφιοι υποβάλλονται στην κρίση όλων των μελών του Συντηρητικού Κόμματος, σε επιστολική ψηφοφορία, με τον νικητή να είναι ο νέος ηγέτης.

Το κόμμα δήλωσε πως επιθυμεί να ολοκληρώσει το στάδιο αυτό την εβδομάδα που ξεκινά από τις 22 Ιουλίου.

Το κόμμα έχει περίπου 160.000 μέλη.

Ποιος είναι πρωθυπουργός στη διάρκεια του διαγωνισμού;

Στην ομιλία παραίτησής της, η Μέι είπε πως θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την ηγεσία. Την ίδια περίοδο, θα παραμείνει επίσης επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από