Την παραμονή της ψηφοφορίας για τις ευρωεκλογές, που ως γνωστόν διενεργούνται στη Μ. Βρετανία την Πέμπτη η Τερέζα Μέι κάνει ένα άνοιγμα στην ηγεσία και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ώστε να ψηφίσουν υπέρ της ανανεωμένης συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

Οι νέες προτάσεις Μέι

Στις έξι νέες προτάσεις, τις οποίες κατέθεσε η βρετανίδα πρωθυπουργός συμπεριλαμβάνονται:

–   Η δέσμευση για ψηφοφορία στη Βουλή για τη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος μετά την ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

–   Ψηφοφορία για μια διαφορετική σύνδεση με την Τελωνειακή Ενωση, που θα αφορά μόνο την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων.

–   Την νομική δέσμευση πως θα επιδιωχθεί μια διαφορετική λύση στο αμφιλεγόμενο backstop, την εγγύηση των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία.

–   Νομοθεσία για τα δικαιώματα των εργαζομένων, η οποία θα είναι ίδια ή και καλύτερη από αυτή της ΕΕ.

–   Νομική δέσμευση που θα αφορά σε αλλαγές στην πολιτική διακήρυξη των μελλοντικών σχἐσεων Βρετανίας-ΕΕ.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν επιμένει στις θέσεις του

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν έσπευσε να απορρίψει τις συμβιβαστικές προτάσεις της πρωθυπουργού, δηλώνοντας ότι είναι η αρχική συμφωνία με διαφορετικό περιτύλιγμα. Επιμένει στη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος πριν από την ψηφοφορία επί της συμφωνίας.

Στην ουσία, ο ηγέτης των εργατικών, που πήρε την πρωτοβουλία να διακόψει τις διακομματικές συνομιλίες, δεν κρύβει πως μοναδικός στόχος του είναι οι πρόωρες εκλογές, με την ελπίδα πως το κόμμα του θα τερματίσει πρώτο. Κάτι που δεν φαίνεται όμως από τις δημοσκοπήσεις.

Από κυβερνητικής πλευράς οι συμβιβαστικές προτάσεις Μέι, έχουν προκαλέσει την μήνιν των brexiter βουλευτών, της ευρωσκεπτικιστικής ομάδος European Research Group (ERG) που αριθμεί 60 βουλευτές, καθώς και των «νυμφίων» για την διαδοχή, Μπόρις Τζόνσον και Ντόμινικ Ραμπ.

Η ψηφοφορία επί της ανανεωμένης συμφωνίας θα κατατεθεί από την πρωθυπουργό προς τέταρτη ψήφιση στη Βουλή την 3η Ιουνίου.