Προεκλογικά και «κολοβά» χαρακτήρισε τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι φανερώνουν τον πανικό του Αλέξη Τσίπρα για την επερχόμενη ήττα των ευρωεκλογών.

Ο κ. Δένδιας κάλεσε τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του να έρθουν στην Βουλή και να υποβάλλουν την παραίτησή τους εφόσον τους αποδοκιμάσει ο ελληνικός λαός στην αναμέτρηση των ευρωεκλογών, ξεκαθαρίζοντας πως για την ΝΔ ισχύει η πρώτη αναφορά του κ. Τσίπρα ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης προς εκείνον. Εκτίμησε δε πως η αλλαγή στάσης του πρωθυπουργού ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης, «από την μία να μιλά για ψήφο εμπιστοσύνης και από την άλλη για δημοσκόπηση», αλλά και ο τρόπος που νομοθετεί σήμερα η κυβέρνηση αποτελούν την πιο πανηγυρική εκδήλωση πανικού.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, κάλεσε επίσης την κυβέρνηση «σε αυτή την ύστατη ώρα του πολιτικού διαλόγου» να σοβαρευτεί και τον πρωθυπουργό να μην επιδίδεται σε παιχνίδια «σαν στα έδρανα της κυβέρνησης να κάθονται οι καλοί και της αντιπολίτευσης οι κακοί άνθρωποι που θέλουν να εξοντώσουν την κοινωνία». Ακόμη κάλεσε την πλειοψηφία «αν όντως είναι γενναιόδωρη» να ψηφίσει τις τροπολογίες της ΝΔ για την μη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την επαναφορά του ΦΠΑ στο 13%, όπως ίσχυε πριν, από την κυβέρνηση Σαμαρά πριν καταργήσει το μέτρο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Δένδιας κατέθεσε επίσης το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία ώστε – όπως είπε – να ξέρει ο ελληνικός λαός ότι δεν είναι αληθή τα όσα ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και επανέλαβε ότι τα «περί επταήμερης εργασίας» που δήθεν είπε ο Κ. Μητσοτάκης καταρρίφθηκαν αυτές τις ημέρες και αντιθέτως από τα έγγραφα που κατέθεσε η ΝΔ αποδείχτηκε ότι η κυβέρνηση η αμφιλεγόμενη στάση της κυβέρνησης στο φαινόμενο του χρόνου επέκτασης του χρόνου εργασίας.

«Σοβαρά περιμένετε να πιστέψει και ο τελευταίος Έλληνας ότι αυτά που συζητούνται σήμερα είναι αποτέλεσμα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού κι όχι του πανικού σας εν όψει ενόψει των ευρωεκλογών, παρά την φιλότιμη προσπάθεια του πρωθυπουργού; Έχετε δει ποτέ προσχεδιασμένα μέτρα τα οποία να ανακοινώνονται άρον – άρον με έκτακτη συνέντευξη Τύπου από τον πρωθυπουργό και να εμφανίζονται στην εθνική αντιπροσωπεία εν μέρει με ένα νομοθέτημα – αυτό για τις 120 δόσεις – κι εν μέρει με τροπολογίες που έρχονται μύγδην μύγδην η μία μετά την άλλη; Τι άλλη πανηγυρικότερη ομολογία ήττας περιμένατε; Και ήρθε σήμερα εκτάκτως στη Βουλή να εισηγηθεί τα μέτρα» είπε στην αρχή της τοποθέτησή του ο κ. Δένδιας. «Ποιά μέτρα; Τα κολοβά μέτρα. Τι είναι η διάταξή σας για μειωμένο ΦΠΑ, που είπε ότι είναι και αναπτυξιακό μέτρο – είναι μειωμένη η διάταξη της κυβέρνησης Σαμαρά που ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε. Ο συνταξιούχος που θα πηγαίνει να πιει τον καφέ του στο καφενείο δεν θα πληρώνει λιγότερα – αφού ο ΦΠΑ παραμένει στο 24% – μήπως πρέπει να παραγγείλει και τυρόπιτα ή κουλουράκι για να καταλάβει την γενναιοδωρία της κυβέρνησης. Και η φερόμενη 13η σύνταξη μήπως είναι αυτό το καινούργιο τρικ του ΣΥΡΙΖΑ, που βαφτίζει τα πράγματα αλλιώς και προσπαθεί να τα πουλήσει με την νέα συσκευασία στους ελάχιστους μη υποψιασμένους στην ελληνική κοινωνία. Συνολικά η 13η σύνταξη θα κοστολογούνταν 2,2 δισ. ευρώ, ενώ το μέτρο αυτό είναι περίπου στο ένα τρίτο. Ποιά 13η σύνταξη;. Προφανώς είναι προεκλογικό επίδομα. Και βεβαίως θα το ψηφίσουμε δεν σας κάνουμε καμία χάρη αλλά μας νοιάζει η κοινωνία, η ανακούφιση έστω και κατ’ ελάχιστο αλλά το δούλεμα δεν το σηκώνουμε» προσέθεσε ο κ. Δένδιας.

Κάλεσε δε τους βουλευτές της πλειοψηφίας: «Αν είστε τόσο γενναιόδωροι ψηφίστε εσείς τις τροπολογίες της ΝΔ για την επαναφορά της ρύθμισης της κυβέρνησης Σαμαρά για τον ΦΠΑ στο 13% σε όλη την εστίαση και την μη μείωση του αφορολόγητου. Ψηφίστε τες αν θέλετε να βοηθήσετε την κοινωνία. Μην δεσμεύεστε, όπως δεσμεύεται και ο πρωθυπουργός σε αυτό το μανιχαϊστικό παιχνίδι του δήθεν καλού και του δήθεν κακού σαν στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας να κάθονται όλοι οι καλοί άνθρωποι, που αγαπούν τους εργαζόμενους και θέλουν να τους δώσουν χρήματα και παροχές και στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάθονται όλοι οι κακοί άνθρωποι που δεν θέλουν να βοηθήσουν τους εργαζόμενους δεν θέλουν να δώσουν συντάξεις ούτε παροχές και θέλουν να τα πάρουν όλα πίσω».

Όσον αφορά αυτά που είπε για την Υγεία ο πρωθυπουργός ο κ. Δένδιας αφού ανέφερε πως περίμενε χειρότερα «αλλά ευτυχώς δεν επεκτάθηκε υπήρξε μια προσέγγιση ίσα ίσα για να πει κάτι προεκλογικά» σημείωσε πως στην Υγεία η ΝΔ έχει πρόγραμμα και το κατέθεσε στα πρακτικά για να μην «λέει ο πρωθυπουργός περί ιδιωτικοποιήσεων και ότι τον βολεύει». «Την προσπάθεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αντιμετωπίσει τις δυσλειτουργίες του συστήματος Υγείας τις ονομάζει ξεπούλημα διότι πρέπει πάντα να αποδίδει κάτι κακό» συμπλήρωσε.

Για τα περί επταήμερης εργασίας, ο κ. Δένδιας διερωτήθηκε αν υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει ότι ο Κ. Μητσοτάκη είπε να δουλεύουν οι εργαζόμενοι επτά ημέρες την εβδομάδα και είπε: «Μπορείτε να είστε λίγο πιο σοβαροί σ’ αυτό τον έσχατο διάλογο ενόψει των ευρωεκλογών;».

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι στα είκοσι λεπτά της ομιλίας του, δεν είπε για τις ευρωεκλογές, λέξη που να αφορά τον ρόλο της χώρας μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, την κρίση των θεσμών, δεν έχει πει ακόμη καν σε ποιά ομάδα ανήκει, ποιό πρόγραμμα υποστηρίζει και ποιές αρχές συνυπογράφει ούτε τί στάση θα τηρήσει. «Δεν είναι σοβαρή η προσπάθειά σας. Είναι προσπάθεια μόνον να επιβιώσετε πολιτικά, αλλά σας προλέγω με κάθε βεβαιότητα ότι την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών θα έρθετε πάλι εδώ και μην μας πείτε πάλι τα περί δημοσκόπησης. Ισχύει και θα ισχύει η δήλωση περί ψήφου εμπιστοσύνης. Η ελληνική κοινωνία καλείται στις ευρωεκλογές πέραν του ευρωπαϊκού διακυβεύματος να αποδοκιμάσει την κυβέρνησή σας, τα πεπραγμένα της, τον ρόλο της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Κι αν σας αποδοκιμάσει να έρθετε εδώ να υποβάλλετε την παραίτησή σας» κατέληξε την απάντησή του προς τον πρωθυπουργό.